Skip to main content
Joli Vie

Ashti Dhatu

By 28 maart 2022augustus 22nd, 2022No Comments

In Ayurveda observeren we zeven lagen binnen het fysieke lichaam. Twee van de lagen zijn voor mij als Pilates en Yoga docent extra van belang. Deze weefsellagen heten Majja Dhatu en Ashti dhatu, de eerste beheert het zenuwstelsel en de tweede beheert het botweefsel. Vanwege het werken aan balans in het Bekkengebied bevraag ik ook altijd even hoe het hier zit op weefselniveau.

In het zenuwstelsel gaat het om balans tussen het Water en het Lucht element. In het botweefsel gaat het om balans tussen Aarde en Lucht. Water is het dragende element voor energie en prikkels, Aarde is de stabiliteit en de structuur, en Lucht geeft lichtheid aan het lichaam.

Voor mensen met het lichaamstype Vata is de ademhaling de ingang naar een rustiger bekken, vanwege het reguleren van het zenuwstelsel. Bij Pitta personen kan er een ontsteking op de pijn zitten, in botweefsel gemanifesteerd maar vaak vanuit perfectie en te hoge verwachtingen van zichzelf. Waar de weg terug naar balans start is voor mij een prachtig uitzoekwerkje. Met verschillende kruiden en zelfs het toevoegen van bepaalde smaken komt het lichaam terug in balans. Want bij een Vata persoon is de smaak Bitter niet zo handig bij Bekkenklachten, en de smaak Zoet is juist balancerend voor Ashti dhatu in dit geval.

Wil je hier meer over weten of kan ik je helpen met Ayurveda, voeding en leefstijl? Stuur me dan zeker een berichtje. ♥️