Skip to main content
Joli Vie

Ayurvedisch zwanger (en gelukkig!)

By 26 mei 2024No Comments

Ik ben als ik dit schrijf 39 weken en een dag zwanger.. iedere dag is vanaf nu magisch. Want ons kindje kan ieder moment komen en wat hebben we er zin in! Ons lieve kleintje is lekker druk in mijn buik, en ik ben me er van bewust dat ik dit ga missen. In mijn dagboek schrijf ik iedere zondag over de Zwangerschap, over mijn week en over hoe ik me voel. Soms even terug in gedachten naar de afgelopen maanden, wat waren ze magisch.. en wat heb ik veel mogen leren over mezelf en mijn kindje!

In Ayurveda wordt de zwangerschap gezien als iets heel erg groots. We bieden een protocol dat zo’n 6 maanden voor de conceptie bestaat uit reiniging en voorbereiding. Man en vrouw krijgen specifieke rituelen mee naar huis zoals een olie massage en onthouding van seksuele activiteit. Allemaal om energie te sparen en te versterken voor een zo goed mogelijke conceptie. Daarbij krijgen stellen voedingsadviezen en leren ze zichzelf te verbinden met zichzelf en elkaar. Veel stellen hebben al best wel een paar dingen geprobeerd, de teleurstelling en het verdriet kan sterk aanwezig zijn in een consult. Ayurveda kijkt net even iets breder naar vruchtbaarheid, waardoor ook voor mensen die van alles al hebben geprobeert de weg nog steeds open kan zijn naar het ontvangen van een kleintje.

De conceptie is afhankelijk van een magisch samenkomen van de eicel en de spermacel. En om deze bevruchting te kunnen plaatsen is het belangrijk om het fundament vruchtbaar te maken. In Ayurveda wordt dan ook gezegd dat het juiste moment maar ook de juiste grond nodig is voor het ontvangen van je kleintje. De grond is de plek van de Garba, het embryo, vanuit zal groeien. Net zoals de grond in een moestuin bepaalt of specifieke planten wel of niet gaan groeien, zo werkt dit ook in ons lichaam. In Ayurveda krijgen mannen en vrouwen specifieke kruidenmedicijnen toegewezen om ervoor te zorgen dat de grond versterkt en gezond blijft, vandaar dat we hier ook een half jaar voor de conceptie tijd voor nemen. Een schone grond, gevoed met de juiste voedingsstoffen en daar het zaadje ingepland heeft grotere kans op het ontwikkelen van het plantje.

In Ayurveda volgen we een maandelijks al dan niet trimester afhankelijk dieet met daarbij kruidenmedicijnen en behandelingen met olie. De vrouw wordt tijdens de negen maanden behandelt als een grote kom waar de olie tot aan de rand aan vol staat. Ze is kwetsbaar, en draagt twee harten met elkaar verbonden. Een zwangere vrouw is negen maanden lang het huis voor het kindje, het kindje voelt wat de moeder mee maakt en draagt ook bij aan het karma van de mama. Als de mama met liefde kan worden geholpen en behandelt, heeft niet alleen zij een ontwikkeling en transformatie periode te ervaren maar lost ze ook indirect gedeeld karma van haar kindje op. Het is dan ook een werkelijk magische tijd, zwanger zijn vraagt om eerbied voor het vrouwelijke lichaam en het verzorgen van haar lichaam en geest op een gestructureerde manier. Zo worden ook kwalen zoals misselijkheid, een hoge bloeddruk en bloedarmoede voorkomen. Ayurveda biedt voor iedere vrouw handvatten om de zwangerschap op een gezonde manier te ervaren. En dat, is wat ik iedere vrouw gun.