Het is zo’n valkuil, alleen je lichte zijde accepteren. Alleen maar licht, liefde en wijsheid. Ja.. maar helaas is dit niet vol te houden als de schaduw gezien wil worden. Een schaduw die ik heel goed ken, is negatief denken en mezelf naar beneden halen. Zo streng zijn, en zo gemeen zijn naar mezelf toe. Telkens doen alsof het er niet is werkt niet, liefde sturen naar deze stemmen werkt wèl. Mijn schaduw wordt lichter, en frustratie en boosheid verminderen.
 
In de spirituele wereld wordt veel aandacht gegeven aan leven in liefde. En dat is ook de enige weg.. maar er komt een moment dat er niet alleen maar liefde gaat zijn in je leven maar dat je ook de negatieve dingen mag leren omarmen.
 
Zo komt het veel voor dat boosheid in een negatief hoekje gezet wordt. Terwijl boosheid een fantastische, krachtige emotie is. Mits.. het met bewustzijn is. Wat is boosheid nu eigenlijk?
 
• Boosheid is grenzen aanvoelen en kunnen aangeven
• Boosheid kan aanzetten tot actie
• Boosheid komt als een reactie vanuit survival mechanisme
• Boosheid geeft kracht waar dat op andere, mildere, mogelijke manieren niet lukte
• Boosheid maakt je bewust in je behoeften
• Boosheid is een positieve emotie die je de weg laat zien
 
Om boosheid te accepteren is het nodig om te voelen of er weerstand zit naar het doorvoelen van de emotie. Waar dat eigenlijk zo is met alle emoties, omdat er soms zò veel lading zit op het doorvoelen van iets dat het niet veilig lijkt. Ik geef je een oefening om met boosheid om te gaan:
 
Neem de tijd om te gaan zitten op een rustig plekje. Sluit je ogen, neem de tijd om je adem te voelen. Adem rustig in en uit door je neus, zonder pauzes. Voel je onderbuik, als je een vrouw bent je baarmoeder en als je een man bent je Hara (onderbuik). Maak dan heel bewust contact met het deel in jou dat boosheid niet accepteert. Nodig dit deel in jezelf uit om naar voren te komen, en ga het gesprek aan. Vraag jezelf “waarom mag boosheid er niet zijn?” en wacht dan rustig op het antwoord. Laat het antwoord volledig uit je onderbuik komen. “Wat kan ik doen om je een veilig gevoel te geven, zodat jouw boosheid er mag zijn?” Ook daarin laat je het antwoord komen, als vanzelf, uit je onderbewuste. Vraag jezelf “Wat zou er gebeuren als ik boosheid toe zou laten?”. De antwoorden zullen als vanzelf naar je toe komen, als je daarin je gedachten rustig laat voor wat ze zijn. Vertel jezelf dan het volgende “het is tijd om jouw grenzen vanaf nu te eren.” En voel daarbij liefde, waardering, vertrouwen in je hart. Je kunt iedere vraag stellen rondom boosheid die in je opkomt. Wil weerstand misschien tussen jou en het afgescheiden deel vandaan gaan? Is het nu veilig genoeg? Kijk maar eens even.
 
Met boosheid zelf is niets mis, met het uiten van boosheid zou iets mis kùnnen zijn.. als boosheid over gaat in agressie die naar buiten of naar binnen schiet dan is het zeker mis. Daarin mag je begrenzen, en als je onbewust dènkt dat dit gaat gebeuren is het logisch dat boosheid er niet mag zijn. Sommige mensen gebruiken boosheid als kracht, dan is er zeker een andere weg. Boosheid gebruiken als middel om sterk te zijn is zo zonde.. en is niet de weg van minste weerstand, schijn daar je licht op en het wordt vanzelf milder.
 
Maar niets is minder waar: boosheid is een geweldig krachtige emotie die zoveel bewustzijn draagt! Bij het toestaan van boosheid gaat het om veiligheid, net zoals het bij iedere emotie om veiligheid gaat. Als je veiligheid kunt creëren in jezelf, zonder oordeel kunt zijn met wat je voelt, dan zal je in contact kunnen zijn met dat wat er in je speelt en de informatie hieruit kunnen ontvangen. Het leven is zo mooi… als je jouw emoties en gevoelens kunt toestaan. 
 
Dus laat die tijger maar ontwaken, en voel hoe de schaduw samen leert zijn met wie jij in lichte zijde bent. Je grenzen, je behoeften, je wensen.. het is allemaal onderdeel van wie jij bent. <3
 
Ik wens je liefde, vertrouwen en veiligheid,
Jolinde

Leave a Reply