Skip to main content

Jouw lichaam is een prachtig samenspel van organen, weefsels en cellen die met elkaar communiceren. Meestal gaat dit goed, maar soms ook niet. Als de communicatie in het lichaam niet zo lekker loopt kan het hormonale stelsel niet zo goed werken. Hormonale klachten komen veel voor, klachten zoals PCOS en PMS, schildklierklachten en bijnieruitputting maar ook Endometriose en Overgangsklachten bieden veel ongemak.

De eerste stap terug naar gezondheid is het reguleren van het zenuwstelsel. Van nature kan dit alleen als het immuunsysteem sterk is. Door middel van een gezonde leefstijl, pure voeding en gebalanceerde beweging kunnen we ervoor zorgen dat we een optimale basis leggen voor ons lijf om het zelfherstellende vermogen aan te spreken.

Iedere persoon heeft een zelf herstellend vermogen. Maar.. alleen als er niet te veel ruis op de gezondheidslijn is. Te veel suiker eten bied suikerpieken in de suikerspiegel, er ontstaat meer stress en vanuit daar ontstekingen, een verstoorde darmflora kan ruimte bieden tot allergieën en verdere klachten. Door middel van kruiden, leefstijl aanpassingen, het onder de loep nemen van de Cyclus en leren rust nemen ga je jezelf weer veel beter voelen. Voor vrouwen is met name het in kaart brengen van de Cyclus van belang, want hevige bloedingen of in uiterst geval een stoppen van de Menstruatie is een teken dat er ernstige verstoringen zijn. De stapjes beginnen heel klein, ze zijn toegankelijk en vragen niet te veel verandering.

In combinatie met Ayurveda help ik vrouwen op een holistische manier terug te komen bij zichzelf. Dat doe ik door de cyclus in kaart te brengen, Yoga en ademhalingsoefeningen te gebruiken en ook door aanpassingen in Voeding en leefstijl.

Een Ayurvedisch levenswijze stuurt aan op een herstel van binnenuit. Gezond leven begint bij het kunnen luisteren naar het eigen lichaam. Daarbij is een goede darmgezondheid van groot belang. In Ayurveda is het innerlijke verteringsvuur, in Ayurveda genoemd Agni, de basis van Gezondheid. Dit betekent dat we eerst kijken of er een disbalans is binnen de darm-, maag-, lever- gezondheid alvorens een advies te geven. Het is van belang een zo goed mogelijke basis te leggen zodat het lichaam zelf aan de slag kan gaan.

We kijken binnen Ayurveda naar drie verschillende lichaamstypen, en naar de leefomstandigheden en seizoenen. De lichaamstypen hebben alle drie een andere levenswijze en voedingspatroon nodig. Middels een consult kan er gekeken worden welk lichaamstype er is, en waar de eerste stappen gezet kunnen worden naar meer balans. Dat gebeurt in kleine stapjes, door middel van onder andere kruiden maar ook het toevoegen van lichaamsbeweging of massage.

Ayurveda helpt het lichaam in balans te komen door te kijken naar verschillende aspecten zoals voeding en beweging maar ook door de Psyche van de mens. Ons denken is van groot belang hoe voeding wordt opgenomen. De hormoonhuishouding en neurotransmitters worden aangestuurd vanuit het brein waar de eerste verstoring merkbaar kan zijn. Ook de lichaamstemperatuur is van belang om goed in je vel te kunnen zitten. Zo zijn er verschillende aspecten waarnaar we kijken alvorens aanpassingen te kunnen doen. Na een anamnese kijken we samen wat er nodig is om terug te komen in balans.