Skip to main content
Joli Vie

De Ayurvedische kijk op allergiën

By 26 mei 2024No Comments

Een Allergie komt in verschillende vormen, perioden en mate. Veel allergiën hebben een gemeende deler: gevoeligheid en overprikkeling op een specifieke externe factor. Als het gaat om allergie dan denken veel mensen aan eczeem of hooikoorts, allebei twee veel voorkomende aandoeningen in onze maatschappij.

Histamine is net als dopamine en serotonine een neurotransmitter. Alle neurotransmitters zijn boodschappers van zenuw naar spier, met daarbij hun eigen functies. Omdat neurotransmitters belangrijk zijn voor het rem- en gaspedaal van ons lichaam, ze houden onze neuronen in balans, is het belangrijk om te erkennen dat bij een allergie iets te veel wordt aangemaakt en te weinig wordt afgebroken. Er is dan ook niets mis met het aanmaken van stofjes die een externe stof willen mijden, maar de hoeveelheid is niet volledig terecht. Als we kijken naar hooikoorts dan is dit een overreactie van het immuunsysteem dat de stof histamine aanmaakt maar niet tijdig afremt. Ons lichaam heeft de voet op het gaspedaal maar vergeet op tijd te remmen. Histamine is een natuurlijke neurotransmitter in ons lichaam aanwezig die zorgt voor het verhelpen van ontstekingen, het is betrokken bij de aanmaak van maagzuur, reguleert net zoals de schildklier dat doet temperatuur schommelingen en zorgt voor een goede overdracht van zenuw naar spieraansturing. Als Histamine aangemaakt wordt, zou het natuurlijk aanwezig feedback systeem in ons lichaam dat een teveel of te weinig van een specifieke stof in de gaten houdt moeten kunnen remmen op het juiste moment.

Waarom werkt Histamine bij iemand niet compleet meer in een lichaam dat hooikoorts ervaart? De Ayurvedische kijk hierop gaat net nog even verder dan de Westerse kijk op hooikoorts. Veel mensen ervaren vermindering van hun klachten als er een allergie pil wordt ingezet, maar.. veelal blijft de vermoeidheid bestaan. Dit komt omdat, volgens Ayurveda, een lichaam met intoleranties en allergien een niet optimaal werkende spijsvertering heeft. De spijsverteringskanalen worden geblokkeerd door afvalstoffen die zich hebben opgehoopt. In Ayurveda is een allergie dan ook een signaal dat de ontgifting van het lichaam, ofwel de afbraak van stoffen, niet optimaal werkt. Ook als de spijsvertering verstoord wordt door stress of verkeerde eet- of leefgewoonten krijgen allergien en intoleranties meer ruimte. In Ayurveda noemen we de spijsverteringskanalen Srota’s. De Srota’s zijn met elkaar verbonden, denk daarbij aan de luchtwegen en het darmstelsel. Soms wordt een klacht zoals de overprikkeling van de ogen bij hooikoorts aangepakt maar blijft de mentale vermoeidheid bestaan. Zo zien we dat allergien en intoleranties zich kunnen verplaatsen van plek naar plek. Het spijsverteringsvuur werkt niet langer optimaal om afvalstoffen te verbranden en het immuunsysteem een gezonde en efficiente signalering te laten doen wat de rem en het gaspedaal betreft.

Wat we kunnen doen bij een Allergie of intolerantie is in eerste instantie een Histamine arm dieet volgen, dit is de Westerse kijk. Pakken we daarnaast de Ayurvedische kijk daarbij dan is een ontgiftingsdieet aan te raden en daarnaast het leren eten en leven met de seizoenen. We maken gebruik van dagelijkse olie behandelingen die je heel simpel thuis kunt toepassen, specifieke voeding in de Lente die minder zwaar is voor de spijsvertering, neusbehandelingen en kruidenmedicijnen. In principe staat op nummer 1 het vermijdden van allergenen, naast het inzetten van een Pitta dieet. Ontstekingsreacties in ons lichaam geven aan dat iemand een verhoging heeft van Pitta, het vuur in ons lichaam. Om dit te voorkomen kunnen we dan ook vooral Pitta verlagen. Voor een behandelplan op maat moeten we daarbij kijken naar het individu, een persoon met een Vata of Kapha constitutie, èn afhankelijk van welke allergie er is, wordt dan ook met kruidenmedicijnen verholpen. In Ayurveda gaat het om een holistische benadering van het lichaam, de algehele gezondheid is afhankelijk van een samenspel van alle instrumenten in ons lichaam.