Skip to main content

Ken je van die dagen dat je diepe gevoelens hebt en dagen dat je juist heel nuchter bent? Dagen dat je naar buiten getrokken wordt en je aarding extra nodig hebt. Dagen dat je vol vuur en passie bent? De astrologie is duidelijk: we hebben dagen waar het element Aarde, Water, Lucht of Vuur jouw dag beïnvloedt.

Als je mij een beetje kent of lessen bij mij volgt, dan weet je dat ik gepassioneerd ben over Astrologie en de natuur elementenleer. Het is mijn passie, en die deel ik graag met je. Het kan heel erg “handig” zijn om te weten waar de wereld staat, waar de sterren, de maan en de zon is. Je voelt letterlijk meer connectie met de natuur als je hiermee aan de slag gaat. Meer dan ooit is het belangrijk je te verbinden met de natuur. In tijden van crisis is de natuur jouw mogelijkheid om meer met jezelf te verbinden. Het zal je ook verwonderen hoeveel je hier eigenlijk onbewust al de invloed van ervaart.

Op een Watermandag zoals eergisteren ben je toe aan iets meer nuchterheid. Waterman draagt het element lucht, waarbij dit element in diep contact met het het hart en de longen staat. Heb je gisteren de wil gevoelt of iets gedaan voor iemand anders? Op zo´n dag hebben je lymfen meer aandacht nodig en is een vrije adem van groter belang dan dagen waarin de sterren zoals vandaag in Vissen staan. Vissen draagt het element Water, op deze dagen voel je meer diepgang in de dingen die je doet en ben je intuïtiever. Vissen is creatief; misschien krijg je antwoorden of oplossingen aangereikt of maak je iets creatiefs vanuit je hart! Maar.. Je lichaam hoort te stromen van je voeten tot je kruin, en je voelt het op Water dagen dan ook meer als dit niet het geval is.

Yoga en de Elementen – Deel 1: Aarde

De aarde is in ons gewone dagelijkse leven de grond, ons fundament. Het vertegenwoordigt stevigheid, vaste waarden, veiligheid en orde. Je hoort het mensen wel eens zeggen; “je mag meer aarden”. Aarden betekent met je beide voeten op Aarde komen. Gronden, aards zijn, zo stevig staan als een rots. Als de maan in een Aarde teken staat, ben je letterlijk meer geaard. Aarde dagen zijn dagen van conceptie, stilte, duisternis, terugtrekken, rust, wijsheid en ouderdom. Maar naast Aarde dagen zijn er ook aarde mènsen. Sterrenbeelden in het Aarde element zijn Steenbok, Stier en Maagd. Deze sterrenbeelden hebben van nature een meer stabiel fundament.

Iedere planeet heeft een regerende planeet, en als er iets is wat ik ontzettend bewonder in Aarde mensen is het dan ook dit; bij Aarde mensen is dat Venus! Als liefhebber van vrouwen en alles omtrend Yin geniet ik van mijn vriendinnen, moeder, broertje en anderen om me heen die Aarde dragers zijn. Venus is de vrouwenplaneet die meer vrouwelijkheid, zachtheid en Zijnskwaliteiten in zich draagt. Aarde mensen zijn over het algemeen rustig, stabiel, vrouwelijk, liefdevol en zachter. Voor mannen.. best een uitdaging (knipoog) om die zachtheid te omarmen.

De weelderige landschappen, de heuvels en dalen van Moeder aarde, onze prachtige planeet, doen denken aan het lichaam van een vrouw. Haar natuurlijke openingen vormen zich als grotten, rotsspleten en bronnen waren heilige plaatsen en dit geeft aan dat dit element het vrouwelijke principe vertegenwoordigd. Aarde heeft een scheppende vruchtbare kracht maar kan tevens ook een vernietigende kracht zijn, waarmee ze heerst over geboorte en dood. Deze eigenschappen zien we eveneens terug in het verloop van de seizoenen en de cycli in een mensenleven.

Yoga en de Elementen – Deel 2: Water

Leven op aarde is ontstaan vanuit water. Zo ook wij mensen, we worden geboren te midden van het vruchtwater. Water is vloeibaar en moet stromen om niet ziekmakend te worden. In stilstaand water is de kans op vervuiling groot. Dit is dan ook de reden dat Yoga zo goed helpt om je lichaam op te schonen, blokkades zijn als dammen die doorbroken worden door middel van het opzoeken van weerstand in je lijf.

Water kan liefelijk kabbelen als een riviertje maar kan ook een verwoestende werking hebben in de vorm van een tsunami. Water onder invloed van vuur kan koken en verdampen. Maar water kan ook bevriezen. Water is dus erg veranderlijk en staat hiermee symbool voor onze emoties en gevoelens. Water wordt daarmee beïnvloed door de andere elementen, wat best een uitdaging kan zijn om in contact te blijven met de onderliggende gevoelens.

Op Waterdagen gaat dit je gemakkelijker af. Je ervaart meer diepgang, hebt waarschijnlijk diepgaande gesprekken met jezelf en anderen en je staat meer in contact met je intuitie. Op Waterdagen kun je bij een disbalans in je lichaam meer vocht vast houden, probeer in dat geval met je lijf samen te werken en meer aandacht te geven aan je gevoelsleven. Sterrenbeelden waarin het Water element centraal staat zijn Schorpioen, Kreeft en Vissen. Deze sterrenbeelden zijn van nature “stille wateren, diepe gronden”.

De menstruatiecyclus van de vrouw is verbonden aan dit element. Dit maakt dat ook dit element vrouwelijk is. Water is in staat trilling op te slaan. Masaru Emoto heeft hier onderzoek naar gedaan. Hij laat met zijn uitgebreide onderzoek zien dat onze gedachten, gevoelens en intenties invloed hebben op water. Als water wordt geconfronteerd met negatieve geluiden reageert het verward en chaotisch, en bij regelmatig negatieve woorden wordt het water zelfs troebel en vies.. Hoe werkt dit in jouw lichaam? Zie je het verband? Zowel onze planeet als de mens bestaat voor 70% uit water en gedachten, intenties en woorden hebben dus een directe weerslag op ons lichaam en onze gevoelswereld.

Yoga en de Elementen – Deel 3: Vuur

In de aarde zit het vuur van magma dat als het daglicht ziet lava wordt, de drager van vruchtbaarheid en transformatie maar ook van vernieling. Van alle elementen is vuur de meest beweeglijke en vluchtige. Om te kunnen bestaan heeft deze vorm van energie minstens twee van de andere elementen nodig. Een daarvan is lucht want zonder zuurstof zal niets branden. Maar ook water kan in de vorm van een brandbare vloeistof (zoals olie) zorgen voor het ontvlammen. In het menselijk lichaam werkt dat ook zo met boosheid. Het kan ontzettend hoog oplaaien, en het opzoeken van een van de andere elementen helpt je om te sussen. Dit kun je doen door jezelf goed te gronden (aarde) of contact te zoeken met de onderliggende gevoelens(water).

Aan de andere kant kunnen water en aarde er in grote hoeveelheden ook voor zorgen dat het vuur wordt gedoofd. Vuur werkt transformerend en vuurtekens vinden het vaak moeilijk om met mensen om te gaan die hen proberen te kalmeren. Dit geldt voor vuurtekens Ram, Leeuw en Boogschutter. Goed om te weten is dat een oplaaiend vuur uiteindelijk ook weer zal afnemen, na genoeg te zijn blootgesteld aan vuur of verzengende hitte keert alle materie tot stof en as terug. Het mooie van vuur is dat het feitelijk naar een toestand transformeert die in volledige harmonie is met de andere elementen. Het oude maakt plaats voor het nieuwe. Vuur hoort bij het Zuiden en de zomer. De plaats van warmte. Op Vuur dagen ervaar je meer passie, meer seksualiteit, meer schoonheid en energie.

Yoga en de Elementen – Deel 4: Lucht

Het element lucht vertegenwoordigt het mannelijke aspect en wordt geassocieerd met de geest, het intellect, logisch denken, geur, het Oosten en lente. Sterrenbeelden die dit element dragen zijn Waterman, Weegschaal en Tweelingen. Grappig van Luchtmensen vind ik vaak dat ze denken dat alles wel “overwaait”. Wat betekent dat discussies liever uit de weg gegaan worden en ze ineens verdwenen kunnen zijn. Luchtmensen hebben letterlijk lucht nodig, vrijheid en ruimte om zichzelf te kunnen blijven en in balans te zijn. Het zijn toch ook dromers, lucht is in het lichaam de geest waardoor luchttekens veel in hun hoofd kunnen zitten. Dit betekent ook dat jij op een luchtdag meer piekergedachten kunt hebben. In dat geval kun je een ander element gaan opzoeken: aarde, meer in je lijf komen door een luchtje te scheppen in de natuur. Je verbind daarmee de twee elementen en plukt er tegelijkertijd de vruchten van. Op een lucht dag kun je de beste ideeën krijgen!

Dit vliegensvlugge element zorgt ervoor dat dingen kunnen worden verplaatst en overgebracht worden. Denk maar eens aan het stuifmeel dat planten bevrucht, aan de wolken die hun stempel drukken op het weer of aan de wind die telkens met een andere intensiteit door de bladeren waait. Lucht geeft inzicht doordat het denkvermogen optimaal wordt ingeschakeld. Doordat lucht alles met elkaar verbindt, is het ook het element van elke vorm van communicatie. Wat ze gek genoeg ook graag uit de weg gaan (hihi).

Klanken van een muziekstuk worden op de golven van lucht gedragen. Lucht is onderdeel van prana, de drager van de geest. Prana dringt overal en tot alles door. Prana is adem en adem zorgt ervoor dat we zuurstof in ons lichaam krijgen. Zonder zuurstof is ons leven voorbij. De zuurstof die we inademen op aarde hebben we te danken aan de plantenwereld die lucht als “afvalproduct” in de atmosfeer brengt.

De mens en planten ademen dezelfde lucht in en uit. Hier komt ook weer de verbindende rol (tussen alle levenden wezens) van lucht in terug. In je lichaam is lucht; adem en beweging. Op lucht dagen ervaar je ook meer verbinding met je hart. Luchttekens en luchtdagen bieden een verdiepingsmogelijkheid om meer vanuit je hart te geven en te kunnen delen wie jij bent.

En nu, hoe breng ik het in de praktijk?

Wat je zou kunnen doen is een maankalender downloaden op je telefoon, daar kun je zien in welk sterrenbeeld de dag staat. De scheurkalender van Lexmond&Lexmond laat dit ook per dag zien. Als je de mogelijkheid hebt om dingen te plannen kan dat je enorm versterken. Plan een presentatie liever op een Vuur dag dan op een Water dag, tenzij je presentatie over gevoeligheid gaat! Het krijgen van inzicht in de sterren helpt je ook om meer begrip op te brengen voor je gevoelsleven en voor de persoon die je bent. Zo zijn we tijdens Volle maan allemaal iets energieker dan met Nieuwe maan waarin we uitgenodigd worden om meer naar binnen te gaan. Onthoud dat jij onderdeel bent van deze planeet, en dat je bestaat uit ieder element. Ookal heeft jouw sterrenbeeld een dragend element, we hebben ze allemaal in ons en het gaat in wezen allemaal om balans tussen de elementen. Het opzoeken van een ander element kan je zo ook helpen om je ìn balans te brengen. Zit je veel in je hoofd? Zoek dan de aarde op. Vlieg je alle kanten op met je passie en je energie? Zoek focus in vuur door middel van Core training en meditatie. Ben je het gevoel van bewustzijn kwijt bij teveel Aarde, zoek het element water op door bijvoorbeeld Yin yoga of TaiChi. In mijn lessen dansen we altijd door de elementen, wil je dat een keer ervaren dan nodig ik je uit in de Vinyasa yoga les.

Ik heb genoten van het schrijven van deze blog en dank je wel dat je mee las! Heb je vragen over jezelf, of over iets wat ik schreef dan kun je het me altijd vragen. Tot de volgende keer!

Ik wens je liefde, vertrouwen, en balans,

Jolinde