Skip to main content

Eer je gevoelens

Ik bel vanochtend met mijn broer. Heerlijk, zo op de vroege ochtend, even kletsen over real time dingen. Geen bullshit, maar echte spiegels kunnen wij elkaar geven. Daar ben ik zo dankbaar voor, echte gesprekken waarin we elkaar kunnen bieden wat we zien in de situaties die we delen. Met hem zit ik op een lijn, en dat hij mijn broer is voelt als zo´n enorm geschenk.

Hij zegt me vanochtend iets wat me niet los laat. Hij zegt: “Je gevoelens zijn oke, ze zijn er om je iets te geven.” En ook al heb ik dat zinnetje al zo vaak gehoord, vandaag resoneert het en kan ik er mee verder. Het is open gebroken, alsof ik het kan toepassen in het moment. Het zaadje was er al, en nu komt het tot bloei.

Het omarmen van je gevoelens gaat bij veel mensen niet gemakkelijk. We zien onze emoties en gevoelens als lasten en drukken ze liever weg dan ze te omarmen. Maar je gevoelens zeggen ontzettend veel over jou. Ze leren je jouw behoeften kennen, dat wat je raakt en belangrijk vind te uiten, ontroering geeft ruimte in je hart om te ontvangen en te geven wat er nodig is op dat moment. Ontvangen maakt ruimte om schuld in de ogen te kijken, als je ontvangt, wil je terug geven. Het is het natuurlijke mechanisme dat altijd gaande is tussen mensen. Zodra jij jezelf schuldig gaat voelen over ontvangen, ontstaat er de neiging om iets terug te geven. Dat is heel mooi, en nodig om verbindingen aan te gaan met elkaar. Het betekent niet dat je direct moet terug geven, nee.. maar onbewust ontstaat er altijd een verbinding.

Die ochtend zit ik op de fiets richting m´n Crossfit les, een enorme wind hangt in de lucht. Ik merk dat ik me er gemakkelijk aan kan overgeven. Als ik te laat ben, dan ben ik te laat. In de Crossfit betekent dat Burpees! Een soort sprong met een push up, ach.. als dat het enige is denk ik. Toch merk ik dat er een soort frustratie op komt die ik steeds blijf sussen. Het is toch helemaal niet zo erg dat er wind is? Steeds weer merk ik dat die frustratie terug komt. Dan valt er ineens een kwartje. De frustratie die ik voel is een vorm van kracht! Mijn lichaam heeft een manier om tegen de wind in te fietsen gevonden, het heeft die emotie nodig om vooruit te komen! Ik laat het sussen los, en begin te voelen hoeveel kracht mijn gevoel heeft. Een super gaaf moment, omdat ik me op dat moment plotseling kan overgeven aan mijn gevoel van weerstand. Daardoor gaat de weerstand weg, en de kracht komt te voorschijn. Eerder remde ik mezelf af door te sussen, en een soort zachte laag over m’n gevoelens heen te leggen. Nu lukt het om de emotie van kracht toe te staan en in te zetten voor dat wat op het moment nodig is: vooruit komen!

Een ander voorbeeld: er is een man in je leven, je vind hem interessant. Op een feestje zie je hem met een andere vrouw spreken. Je kunt nu denken “let’s leave it there, hij heeft duidelijk oog voor de andere vrouw.” Op dat moment kies je voor vermijding van je gevoel naar deze man toe. Wat je ook kunt denken is “als mijn jaloerse gevoelens nu eens betekenen dat ik mezelf meer mag laten zien? Dat ik misschien zelfs mijn gevoelens over deze man mag uiten op een voor dit moment juiste manier?” Kan ik het dan juist aangaan? Ook gevoelens die je liever niet voelt geven ruimte om er iets mee te doen. Dat wat je ziet bij de ander… dat zegt alles over jou.

Je emoties zijn gevoelens die niet geuit zijn. Emoties zijn dus opgeslagen in je lichaam, gevoelens zijn in het moment. Soms voel je een golvende beweging die rustig ook weer losgelaten wordt in bijvoorbeeld je buik, je hart of je middenrif. Als er een emotie door je lijf heen gaat dan voel je weerstand in je middenrif, een drukkend gevoel dat blijft bestaan. Het is het belangrijke verschil tussen een gevoel en een emotie: het golft, of het blijft. Er is in het geval van een emotie een eerdere gebeurtenis bij betrokken. Dit betekent dat je iets mag gaan zien wat je eerder nog niet toe stond om gezien te worden. In yoga komen we dit tegen. Zodra het lichaam contact leert te maken met het moment zelf, en we contact maken met de lichaamsdelen zal een emotie losgelaten kunnen worden. Tenzij.. je voelt ‘m al, je het gaat sussen zoals je waarschijnlijk ook eerder hebt gedaan.

Je komt in het leven altijd in een nieuwe situatie, om nieuwe ervaringen op te doen. Toch, de reden dat veel mensen in het verleden leven komt doordat we onze emoties maar blijven onderdrukken. In een situatie die lijkt op een andere situatie kun je leren je emoties die hieraan verbonden zijn los te laten. Het gaat erom dat je ze ziet binnen in jezelf, omdat je jezelf alleen dan echt vrij kunt maken in je emotionele wezen. Alleen als je tijd voor jezelf leert maken om los te laten wat er in je speelt wordt je een vrije vrouw of een vrije man. Ik kan je daarbij helpen, en ik ben graag je ondersteuning in het proces.

Ik wens je liefde, licht en vrijheid.

Namaste,

Jolinde