Waarom Yoga en Pilates?

Mijn naam is Jolinde, ik ben eigenaresse van Joli Vie sinds 2017. Het idee om Joli Vie te beginnen ontstond nadat ik vast liep in mijn werk. Een pittige burn out volgde. Ik had zo’n enorm hoge lat altijd, voor mij was presteren en doorgaan de norm. Yin yoga kwam op mijn pad, met zoveel weerstand stapte ik op de mat. Ik moest rustig aan doen zei mijn lichaam, en leren luisteren naar wat goed was voor me en wat minder of helemaal niet zelfs. Yin yoga hielp me te voelen en weer te accepteren dat ik oke ben zoals ik ben. Yin yoga is een prachtige vorm om jezelf te onderzoeken, mentale weerstand los te laten en te verdiepen. Is dat zweverig? Ik denk juist heel erg down to earth 🙂

Veel mensen leven onbewust, je laat je leven door patronen en routine. Er is weinig contact met gevoel en signalen in het lichaam. In deze tijd kun je hierdoor snel over je grenzen gaan. Ik heb veel gereisd en vind het opmerkelijk te zien dat er in het Westen een enorme groei te zien is in rustige yoga vormen terwijl er in het Oosten bijvoorbeeld nog steeds een grote vraag is naar de actievere yoga vormen. Dit is waarschijnlijk omdat wij in het Westen deze balans nodig hebben. Toch, zijn er ook bij ons in het Westen mensen die een actievere Bewegingsvorm nodig hebben om de geest en het lichaam tot rust te brengen. Juist daarom kun je bij Joli Vie niet alleen Yin yoga doen, maar ook werken aan sterkere spieren met Pilates of een flow yoga vorm doen als Vinyasa yoga.

Pilates is een zichzelf bewezen manier om sterk in je kracht te komen. Het helpt je lichaamsbewust te worden, diepere buikspieren te creëren zodat je lichaam vanuit het midden, je core, stabiel is. Een juiste houding is waar je aan werkt met Pilates. Je werkt aan het stabiliserend vermogen van je lichaam: de core. Een sterke Core heb je nodig om je dagelijkse dingen te doen, om genoeg energie te behouden voor de dingen die je leuk vind. Er is een sterke connectie te zien tussen neerslachtigheid of zelfs depressie en lichaamshouding. In de les doe je oefeningen op de mat, met een Magic circle, een fitness bal of met eigen lichaamsgewicht. We werken mèt zwaartekracht, in plaats van tegen. Je voelt je lichter, wordt zelfs langer, en ja.. slanker is een bij effect. Mocht je klachten hebben, een blessure bijvoorbeeld, dan kun je gebruik maken van de Reformer en de Caddillac. Twee mooie namen voor materiaal om jou te ondersteunen op de plekken waar je niet kunt trainen. Je kunt zo wèl sterker worden, daarmee direct ook de filosofie van Joseph Pilates aangegeven: zorg ervoor dat alles rondom jouw blessure sterk blijft, en de blessure zal zichzelf herstellen.

Vinyasa yoga, het is als een dans op de mat. Mocht je daarvoor lenig zijn? Nee, maar je word het er wel door. Laat je weerstand los, in deze actievere Yoga vorm. Als alle elementen: water, vuur, aarde en lucht samen komen in een les ontstaat er balans. De elementen zijn op ieder moment om ons heen, je hoeft ze maar te zien en te voelen. In de lessen ontspant je lichaam, de spieren en uiteindelijk ook je geest. Het zijn dynamische houdingen aan elkaar, je rekt je lichaam terwijl je tegelijkertijd focust op een vast punt. Er zijn staande houdingen waarin je balans traint, je rechter en linker hersenhelft leren samen te werken. Het is prachtig, en iedere keer weer een feestje om de energie van de les te delen. Leer vanuit verzachting de mat op te stappen, in de lessen waar de kracht van binnenuit mag komen.

Jouw lichaam is een weerspiegeling van de echte kern die in je leeft. Hoe jij je voelt is dan ook direct zichtbaar in je lijf. Soms gaan schouders naar voren als er een hoge verantwoordelijkheid is of er gekwetste gevoelens zijn blijven bestaan, of gaan we in de onderrug hangen als we te kampen hebben met zware herinneringen die we nog niet verwerkt hebben. Als je lichaam de tijd krijgt om zich te herstellen zal je meer in het nu kunnen leven, en is je lichaam vrij van oude gevoelens en emoties. 

Omdat ik zelf niet zou kunnen kiezen, wil ik jou ook niet laten kiezen. Bij Joli Vie kun je daarom via de app MoMoYoga je eigen lessen inplannen. Wil je iedere week dezelfde les doen, dan kan dat en daar zal je zeker de voordelen gaan ontdekken. Maar doe je eens een andere les omdat je ze allemaal leuk vind, dan heb je ook die vrijheid. Zie ik je snel eens op de mat?

Namasté,
Jolinde

Wie is Joli Vie?

​Coaching en lichaamswerk is gericht op verbetering van de levenshouding. Er is aandacht voor het waarom van jouw huidige lichaamshouding. Wat houd je vast? Dient het je nog of is er iets ouds dat er nog speelt? Je leert weer grip te krijgen op je leven, vergroot je bewustzijn en werkt aan een stabiele geest.

Waarom is het zo fijn?

Lichaamsbewustzijn bied vrijheid en aanwezigheid. Hoe meer je de signalen van je lichaam leert te herkennen, hoe beter je kunt inspelen op wat je nodig hebt. Leven vanuit je hoofd geeft vaak zoveel mogelijkheden, terwijl ons lichaam alle antwoorden kan bieden waardoor er berusting komt in je keuzes, behoeften en wensen. 

Waarin is Joli Vie “anders”?

In de studio gaat het verder dan beweging, maar begint het wel met beweging. Het gaat om het luisteren naar het lichaam, wat heeft het te vertellen? Bij Joli Vie komen lichaam en geest juist door te beginnen met het lichaam en beweging, in balans. Door lichaamsgerichte oefeningen leer je beter te luisteren naar je innerlijke stem. Je komt thuis, in je lijf.