Skip to main content
Joli Vie

Het natuurlijk herstellend vermogen en TRE

By 28 maart 2022augustus 22nd, 2022No Comments

Het lichaam is ongelooflijk slim. De prachtige samenwerking van cellen en weefsels zorgt voor het leven in ons. Jouw zenuwstelsel staat aan het roer en heeft daarmee ook op onbewust niveau veel invloed. Door me onder te dompelen in Pilates, Yoga, lichaam- en energiewerk, het hormonale systeem en neuropsychologie kwam ik erachter hoe slim het lichaam is. Een lichaam dat ruimte en energie over heeft voor opbouw en afbouw van voedingsstoffen is gezond, daarbij heeft het Zenuwstelsel een grote rol. Omdat het Zenuwstelsel verschillende onderdelen heeft is het belangrijk om het verschil tussen het Sympatische- en het Parasympathische zenuwstelsel te leren kennen. Een verhoogde activatie van het Sympatische zenuwstelsel maakt actief en alert. Een constante activatie van deze kant van het zenwustelsel kan uitblussen. Een overflow van stress en druk op het autonome zenuwstelsel zorgt voor vermoeidheid en gekke klachten.

Het Parasympatische zenuwstelsel daarentegen is de Rust en Verteer modus van het lichaam. Hierin hersteld het lichaam en de geest daarmee ook. Hiervoor is de uitademing van groot belang. Stress reductie en leren loslaten is voor veel mensen niet gemakkelijk. Hierdoor kan er op de lange termijn een ophoping van afvalstoffen ontstaan die ook de Psyche kan binnengaan. Onder stress en hormonale disbalans kan iemand zich dan niet meer zichzelf voelen.

Het toelaten van spanning en zenuwtrekkingen kan erg spannend aanvoelen. In TRE, Tension Release Exersices, in combinatie met Yoga leren we het lichaam om te gaan met spanning en deze te ontladen. Overprikkeling, moeite met keuzes maken en trillingen in de zenuwen zijn een duidelijk signaal van een overbelast zenuwstelsel. In de YogaTherapie gaat jouw zelfherstellende vermogen aan door kleine oefeningen die de vecht en vlucht reactie van het lichaam uitzetten waardoor je letterlijk spanning ontlaad. Wat er gebeurt is dat er na een tijd schudden op diepere lagen spanning losgelaten wordt. Soms kom je in contact met trauma en soms is het ook een orgaan dat hersteld vanwege de grote druk die omliggend aanwezig was.

Na lange tijd van druk en verkeerd spiergebruik kan er een blokkade ontstaan. Fybromyalgie, reuma, chronische stress, chronische bekkenklachten, schildklierproblemen, hormonale problemen, zijn op te lossen door het zenuwstelsel te reguleren vanwaar het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd wordt. Wil je hier meer over weten? Stuur me dan gerust een berichtje ♥️