Iedereen kent angsten, en hoe meer we de angst willen vermijden, hoe groter deze wordt. Het universum doet dit niet om je te pesten, maar om je te laten zien dat de angst een boodschap voor je heeft. We krijgen de dingen op ons pad, zodat we onszelf kunnen vrij maken en los komen van de angst. Dit doen we om te voelen welke waarschuwing in de angst verscholen zit. Maar dat betekent wel dat de angst niet weggedrukt moet worden en dat je er contact mee mag maken. Als dit niet gebeurt omdat de angst te groot lijkt om aan te kunnen blijven we in een rondje rennen waarin we de angst vermijden.

Vrouwen kennen het, die eeuwige angst om aan te komen in gewicht. Om in de spiegel te kijken, om uitgelachen te worden, weggekeken te worden. Die angst die we zò graag willen vermijden met allerlei opvulling om maar niet te hoeven voelen wat we voelen: wie we zijn, in dit moment.

De angst om aan te komen is eigenlijk een mooie metafoor waarin de waarheid schuil gaat. Je lichaam is ten alle tijden de spiegel van hoe jij je voelt in het moment. Als je bang bent om aan te komen is dat eigenlijk een boodschap dat je niet helemaal gerust bent om te voelen. Als we aan komen, in dit moment, voèlen we wat onze behoeften zijn. Dat kan spannend zijn en ongemakkelijk. De mind wil geen ongemak maar rust. Gedachten zetten aan tot het vasthouden of loslaten van emoties en gevoelens. Hoe meer je gevoelens kunnen stromen, hoe lichter je jezelf zal voelen. Maar wat nu, als er een diepe angst en een diepe wond zit onder de zelfafschuw?

Aankomen, is in het nu zijn. Waar we in de tegenwoordige tijd veel naar voren gericht zijn, is de natuurlijke staat van een vrouw achterover gericht. Ze leeft in overgave, in vertrouwen, in aanwezigheid. In ontspanning zijn met wat er is in onze binnenwereld is niet gemakkelijk als er lagen op liggen die jou telkens willen helpen om je vrij te maken van deze emotie. Hoe vaker we het negeren, hoe groter de druk wordt. Mede om deze reden zie je bij vrouwen in de overgang de hitte zo naar boven komen. Hitte is een transformatieve energie die emoties en gevoelens naar buiten brengt, een van de redenen dat lichaamsbeweging ook kan zorgen voor tranen of overgeven. De energetische boodschap binnen Overgangsklachten is dat er nog zoveel energie in het lijf zit dat naar buiten wil, dat dit als hitte aanvallen gebeurt vanuit een overbelast hormoon- en zenuwstelsel.

Stel, je komt thuis van je werk. Je voelt je moe, en hebt zin om te snaaien. Toch vind je dat dit niet mag, je wilde juist een beetje afvallen. In je hoofd spookt het: Je hebt de hele dag gewerkt en verdient iets lekkers, eerlijk gezegd.. dat had je jezelf eigenlijk vanmiddag al voorgenomen. De echte behoefte ligt vaak verscholen onder de eerste behoefte die je hebt. De primaire behoefte die je voelt is het opvullen van een leegte, je energie aanvullen. In die leegte die jij op dat moment voelt kun je andere dingen doen die je vanuit patronen niet gewend bent. Het kan je helpen om de volgende keer dat je dit voelt te gaan zitten met het ongemak van vermoeidheid, en te zijn bij hoe je lichaam aan voelt. Kijk naar je neigingen om toch te gaan eten, om te bewegen, om te werken. Met een glimlach kijk je naar het kind in jou dat eigenlijk alleen maar liefde en rust wil, je vraagt haar hoe je er voor haar kunt zijn. Wat heeft ze nodig? Wat vind ze fijn? Hoe voelt ze zich? Er zijn voor het kind in jou, geeft ruimte voor de volwassene in jou. Vaak willen we zo graag van het gevoel van onrust af.. Als je zonder oordeel naar je neigingen kunt kijken geef je ruimte aan het gevoel dat er is.

Geregeld komt het voor dat we iets meemaken gedurende dag dat een emotie triggert. Als we niet aanwezig zijn in ons lichaam kan deze moeilijker losgelaten worden zoals de natuurlijke flow van energie eigenlijk is, en zeker als het hecht aan een oude gebeurtenis. Triggers lijken op de eerste laag te maken te hebben met het voorval in het nu. Toch, zitten er vaak onbewuste kind trauma’s onder die bij vrouwen te maken kunnen hebben met het missen van een vader in hun leven. Het is de rol van een vader om haar veilig te laten voelen. Ook om haar te begrenzen. Zie je de connectie met het jezelf begrenzen in eten en andere dingen? Mama gaf ons geregeld iets lekkers na school. En je vader, was hij actief in de opvoeding? In onze liefdesrelatie herhalen we het patroon vanuit de jeugd. Misschien voel je dat je zijn goedkeuring nodig hebt als het om je lichaam gaat. Misschien wil je het vaker horen dat je goed bent zoals je bent, ook een van de dingen die een vader op zich kan nemen om het lichaamsbeeld van zijn dochter te ondersteunen. Is jouw man jouw stabiliteit, je begrenzer of kun je dit zelf met liefde voor jezelf doen? Als dat iets vaker lukt, worden we vrijer in onze relaties. We pakken onze eigen behoeften meer op en worden een vrouw met meer zelfvertrouwen.

Geregeld voelen vrouwen zich onveilig in hun eigen vrouwelijkheid, we hebben niet geleerd hoe het is om in vertrouwen met onszelf en ons lichaam te zijn. Een vader is je eerste grote liefde, als je daar een afkeuring vanuit hebt gevoeld (dat is iets anders dan het ook daadwerkelijk is..) dan heeft dan z’n weerslag op je relatie met eten en je lichaam.

We graaien geregeld naar dingen aan het einde van de dag die als een laagje over onze emoties en daadwerkelijke gevoelens komen te liggen. Het is ontzettend moeilijk om in een vermoeide staat voor jezelf te bepalen wat je nodig hebt, daarom kan het ook zo fijn zijn om hier heel bewust momenten voor te vinden of dit in coaching mee te nemen. Want tsja.. de dag begon eigenlijk al eerder scheef te lopen als je oververmoeid thuis komt van je werk. Of.. zit er een voordeel aan het behouden van dit patroon? Soms komen we er zo achter dat we niet willen veranderen omdat het patroon ons iets brengt. Het kan zijn dat je zò streng voor jezelf bent dat het einde van de dag je de vrijheid geeft om te kiezen wat je wilt zònder oordeel.

Zelfwerk helpt je jouw behoeften in kaart te brengen. Om wèlke reden grijp jij naar eten? Zoek je de veiligheid, de rust, een sussen, vind je het spannend om aan te komen in dit moment? Iedereen kan meer in liefde leven met zichzelf. Als we in kaart brengen waarom we de dingen doen waar we last van ervaren worden we vrij van het verleden en komt er meer positieve controle in ons leven.

Ik wens je liefde, licht en vertrouwen,

Jolinde

Leave a Reply