Pilates mat lessen

Wat is authentiek Pilates?

De authentieke Pilates methode bestaat uit 34 vaste oefeningen. Iedere oefening is een voorbereiding op de volgende oefening. Aan het einde van de les heb je de buik getraind, de rug, de schoudergordel, de heupen en de benen. In een les wordt er gebruik gemaakt van de volgende principes:

Coördinatie
Ademhaling
Centering
Concentratie
Flow
Precisie
Beheersing

Omdat voor een correcte uitvoering van een oefening de ademhaling belangrijk is, wordt er in de authentieke methode veel aandacht gegeven aan de ademhaling. In onze maatschappij is de ademhaling veelal verstoord waardoor het startpunt voor gezondheid vaak ligt binnen de ademhaling. Verzuring na training neemt af wanneer de ademhaling goed verloopt. Meestal doen we zo’n 20 oefeningen in de les, want voor 34 oefeningen staan de Pilates XL lessen klaar. Zo nemen we de tijd voor de oefeningen en kun je iedere les “meten” waar je staat!

Pilates werkt bevorderend voor de mobiliteit en flexibiliteit van het lichaam. Het bied een fysiek oefenprogramma dat gebaseerd is op het lichaam in zijn meest natuurlijke staat. Het lichaam blijft soepel als de gewrichten op de plek blijven, dit is dan ook het uitgangspunt van Pilates. Toch kan het zijn dat er dankzij trauma of blessures gekozen wordt voor een minder efficiente houding. Het lichaam kan spanningen of emoties vasthouden in gewrichten, die we kunnen zien als de meest kwetsbare plekken van het lichaam. In Pilates werken we terug naar een juiste houding waarna er spierversterking ontstaat. Hierdoor verkleint het risico op klachten, en laat je lichaam spanningen vrij. Deze spanningen die voortkomen uit vastzittende spieren en gewrichten maken het lichaam zwaarder en verminderen de mobiliteit. Je traint in Pilates daarnaast het stabiliserende vermogen van het lichaam. De balans wordt beter en je hele lichaam is er bij betrokken.

De Pilates Methode, ontwikkeld door Joseph Pilates, is een oefenmethode voor het gehele lichaam. In de methode wordt gewerkt naar het vinden van de ultieme balans tussen mind en body en de samenhang tussen kracht, souplesse en controle.

Mijn persoonlijke ervaring met Pilates

Toen ik mijn eerste opleiding Pilates Reformer deed miste ik iets.. iets waar ik destijds nog geen werkelijk vat op kon krijgen. Ik miste zowel de aandacht voor energie balans, voor gevoelens die kunnen opkomen bij het terug werken naar kracht, en ik miste ruimte voor zachtheid. Mijn lijf kende het dansersregime van details en strak bewegen maar verlangde naar meer vrijheid in mijn bewegingen. Ik had ademruimte nodig.

Ik vertel mijn vaste klanten geregeld dat ik zoveel tranen heb losgelaten tijdens mijn persoonlijke trainingen waarin ik zo dicht bij mezelf kwam. Pilates is een ster in de weg terug vinden naar binnen. Het is een Core training die je energie balanceert. De Core die bestaat uit de rug, de buikspieren, het diafragma en de bekkenbodem. Hier ligt het stabiliserend vermogen van je lichaam, waardoor samenwerking met deze delen de basis is voor iedere oefening in Pilates.

Pilates privé klanten krijgen een aangepast programma. Aangepast op de persoon balanceren we lichaam en geest dankzij veelal de Pilates Reformer als middel. Voor veel vrouwen is de energie naar buiten gericht, juist dat maakt dat wij zoveel baat hebben bij Pilates. Pilates in studio Joli Vie is een prachtige manier van trainen die uitnodigt om te verzachten in je kern: je bekken als fundament.

Het verschil met andere oefenprogramma’s

Veel oefenprogramma’s richten zich op het trainen van losse delen van het lichaam in plaats van het trainen van het hele lichaam. Hierdoor worden bepaalde lichaamsdelen versterkt en andere juist verwaarloosd. Met pilates worden de diepliggende en de kleinere spieren getraind. Het zijn de houdingsspieren die je nodig hebt voor een correct houding en waardoor blessures worden voorkomen. Een goede beheersing van de oefeningen zorgt ervoor de je in het dagelijks leven een betere houding aan kunt nemen, los komt van blessures en flexibel blijft. Hoe oud of jong je ook bent, iedereen heeft profijt van deze methode. Pilates zorgt voor een krachtige kern en daardoor: balans in lichaam en geest.

Hoe kan ik starten? 

Ieder voorjaar en ieder najaar wordt de beginnerscursus Pilates verzorgd in een leuke groep waar iedereen meer wil leren over Pilates. Of je nu meer wilt weten over het trainen van je buikspieren of toe bent aan meer balans, de beginnerscursus is een hele leuke manier om aan beiden te werken. Je kunt je aanmelden voor de Beginnerscursus als je de drempel te hoog vind om in de reguliere lessen te starten. Toch is iedereen vrij om langs te komen in de lessen ook zonder beginnerscursus. Je start waar je bent en dat is genoeg om deel te nemen aan de lessen! Het is aan te raden om een paar lessen Pilates reformer te beoefenen, zodat we samen kunnen kijken waar jouw lijf aandacht nodig heeft. Lees over de Pilates reformer op de pagina onder deze pagina.