Skip to main content

Pilates mat lessen

Wat is klassiek Pilates?

De Pilates Methode, ontwikkeld door Joseph Pilates, is een oefenmethode bestaande uit 34 vaste oefeningen op de mat voor het gehele lichaam. In de methode wordt gewerkt aan de ultieme balans tussen mind en body en de samenhang tussen kracht, lengte, concentratie en beheersing. De authentieke, klassieke Pilates methode bestaat uit 34 vaste oefeningen. Iedere oefening is een voorbereiding op de volgende oefening. Aan het einde van de les heb je alles in je lichaam getraind.

In een klassieke les wordt er gebruik gemaakt van de volgende principes:

Coördinatie
Centering
Concentratie

Bewust bewegen is heel belangrijk voor een goede gezondheid. Gewrichten behoren hun plek en functie toe. In de Pilates lessen werk je aan het behouden van de stabiliteit binnen je gewrichten, waardoor je een gezonde balans tussen  kracht en soeplesse kunt krijgen. Je leert je lichaam aan om alles met elkaar samen te laten werken.

Waarom Pilates?

Pilates is een allround methode die het lichaam en de geest met elkaar verbind, en zo zorgt voor innerlijke stabiliteit. Omdat we in het dagelijks leven veel zitten, of een verkeerde houding aannemen, is Pilates een grote aanwinst in je leven. Je verbeterd de houding, en leert met aandacht te trainen.

Het zijn dat er dankzij trauma of blessures een minder efficiënte houding is ontstaan. Het lichaam kan spanningen of emoties vasthouden in gewrichten, die we kunnen zien als de meest kwetsbare plekken van het lichaam. In Pilates werken we terug naar een juiste houding waarna er spierversterking ontstaat. Hierdoor verkleint het risico op klachten, en laat je lichaam spanningen vrij. Deze spanningen die voortkomen uit vastzittende spieren en gewrichten maken het lichaam zwaarder en verminderen de mobiliteit. 

Pilates werkt bevorderend voor de mobiliteit en flexibiliteit van het lichaam. Het bied een fysiek oefenprogramma dat gebaseerd is op het lichaam in zijn meest natuurlijke staat. Het lichaam blijft soepel als de gewrichten op de plek blijven, dit is dan ook het uitgangspunt van Pilates. Je maakt rotaties in de wervelkolom en gaat uit van continue lengte in het lichaam, in plaats van crunches die de voorkant van het lichaam verkleinen. Je traint in Pilates dan ook het stabiliserende vermogen van het lichaam. De balans wordt beter en je hele lichaam is er bij betrokken.

Is dit wel iets voor mij?

In een Pilates les kan iedereen mee doen. De serie van oefeningen is een vast staand begrip in de authentieke methode. We beginnen bij basis oefeningen die eventueel verhoogd kunnen worden in belasting. Zo zijn er meerdere versies binnen één oefening. Het gaat niet om de hoeveelheid oefeningen bij Pilates, sterker nog: 3 oefeningen die met volle concentratie kunnen worden uitgeoefend is de uitnodiging in Pilates. Joseph zelf zei “probeer de volgende oefening nog nèt geconcentreerder te doen dan de vorige.”. Je traint op het gebied van lichaamsbeheersing en soeplesse, voor iedereen mogelijk. Maar vergeet niet: “Pilates wordt pas moeilijk als je het goed doet”.

Prive mat lessen

Pilates privé klanten krijgen een aangepast programma. Aangepast op de persoon balanceren we lichaam en geest dankzij de Pilates Reformer als middel net als de mat daarvoor te gebruiken.  Pilates is een krachtige manier van trainen die uitnodigt om niet alleen te versterken maar daardoor ook te verzachten in je kern: je lichaam wordt op meerdere manieren weer jouw fundament om vanuit te bewegen, ten opzichte van alleen het hoofd..

Authentieke Pilates lessen 

Meestal doen we in plaats van 34 oefeningen zo’n 20 oefeningen in de les, want voor alle oefeningen hebben we te weinig tijd in een uur. Naast de reguliere lessen staan er af en toe Pilates XL lessen gepland (in de vakantie tijden meestal). In een Pilates XL les doen we de authentieke Pilates methode, waar je ontzettend veel van leert!

Een Pilates mat les..

Iedere klassieke Pilates les omvat een deel van de oefeningen uit de XL lessen. Iedere maand werken we aan een specifiek thema. Denk daarbij aan de schoudergordel, het bekken, de ademhaling of de voetstabiliteit. Je gaat leren begrijpen hoe je lichaam werkt, en laat body en mind samenwerken. 

 

Het verschil met andere oefenprogramma’s

Veel oefenprogramma’s richten zich op het trainen van losse delen van het lichaam in plaats van het trainen van het hele lichaam. Hierdoor worden bepaalde lichaamsdelen versterkt en andere juist verwaarloosd. Met pilates worden de diepliggende en de kleinere spieren getraind. Het zijn de houdingsspieren die je nodig hebt voor een correct houding en waardoor blessures worden voorkomen. Een goede beheersing van de oefeningen zorgt ervoor de je in het dagelijks leven een betere houding aan kunt nemen, los komt van blessures en flexibel blijft. Hoe oud of jong je ook bent, iedereen heeft profijt van deze methode. Pilates zorgt voor een krachtige kern en daardoor: balans in lichaam en geest.

Hoe kan ik starten? 

Ieder seizoen wordt de beginnerscursus Pilates verzorgd in een leuke groep waar iedereen meer wil leren over Pilates. Of je nu meer wilt weten over het trainen van je buikspieren of toe bent aan meer balans, de beginnerscursus is een hele leuke manier om aan beiden te werken. Je kunt je aanmelden voor de Beginnerscursus als je de drempel te hoog vind om in de reguliere lessen te starten. Toch is iedereen vrij om langs te komen in de lessen ook zonder beginnerscursus. Je start waar je bent en dat is genoeg om deel te nemen aan de lessen! Het is aan te raden om een paar lessen Pilates reformer te beoefenen, zodat we samen kunnen kijken waar jouw lijf aandacht nodig heeft. Lees over de Pilates reformer op de pagina onder deze pagina.