Skip to main content
Joli Vie

Majja Dhatu

By 28 maart 2022augustus 22nd, 2022No Comments

Majja Dhatu is een belangrijke weefsellaag binnen het lichaam. Deze weefsellaag omvat het beenmerk en het zenuwstelsel. Ze staat nauw verbonden met het brein en de wervelkolom. Voor Vata mensen is deze weefsellaag geregeld overprikkeld. Het leren omgaan met prikkels start bij herstel van Majja Dhatu door middel van goede lichaamsbeoefening en prikkeloverdracht via het Centrale zenuwstelsel naar de hersenen.

Majja Dhatu omvat de elementen Lucht en Water. De Chakra’s die hierbij horen zijn het Hartchakra en het tweede Chakra in de onderbuik. De elementen Water en Lucht zijn beweeglijk en zo hoort het lichaam ook met elkaar verbonden te zijn. We spreken vanuit het hart, en bewegen op onze Authentieke manier. Beiden lijken gemakkelijker dan het is, waardoor verstoringen in het Zenuwstelsel laten zien dat er een te grote aanpassing aan de buitenwereld kan plaastvinden.

Als het zenuwstelsel te vaak belast wordt door bijvoorbeeld te veel sporten of te grote belasting op het lichaam, dan kan Pitta verhogen in het lichaam. Dit kan uiteindelijk ontstekingen geven en een overdrive geven aan het immuunsysteem om deze ontstekingen te moeten oplossen. Rust is nodig op Majja Dhatu te kalmeren en zenuwen te herstellen.

Vata in Majja Dhatu reageert te snel en wordt daarmee ook reactief. Er is geen beheersing meer van het lichaam en ook de reacties op anderen wordt vermoeilijkt. Drama en hyperactiviteit kunnen vanwege een burnout overgaan op onderactiviteit en sufheid. Het resulteert in uitdroging van gewrichten waardoor ook Reuma kan ontstaan. De sufheid en vermoeidheid lijkt dan op een Kapha verstoring maar is in wezen toch nog een Vata verstoring.

De adaptogenen Ashwaganda en Brahmi kunnen helpen om het zenuwstelsel en de hersenen te herstellen. Warme melk met kruiden en Ghee helpen om het lichaam tot rust te brengen. Ook het leren omgaan met overprikkeling en authenticiteit bieden aan het eigen Zelf is nodig om te herstellen van een burn out en oververmoeidheid. Door middel van Yoga, Ayurvedische voeding en leefstijl aanpassingen komen lichaam en geest weer in balans.

Wil je hier meer over weten of kan ik je helpen met Ayurveda, voeding en leefstijl? Stuur me dan zeker een berichtje. ♥️