Skip to main content

Pilates Reformer

Hoe het begon

Joseph Pilates werd in 1883 geboren in Mönchengladbach. Zijn moeder was een natuurgeneeskundige en zijn vader was een prijswinnende Griekse gymnast die een sportschool had. Zijn beide ouders hadden een grote invloed op Joseph Pilates’ latere interesse in therapeutische fitness. Zo ontwikkelde hij een methode waar wij nu ontzettend veel profijt van hebben, houdingsproblematiek is een belangrijk fenomeen tegenwoordig.

Nadat hij zelf met tal van klachten liep ontdekte Joseph Pilates een manier om zijn lichaam gezond te maken via beweging. Hij merkte ook dat de geest een instrument was om het lichaam te helen. Pilates ontwikkelde een methode die de basis vind in een gezonde, soepele, en lange wervelkolom. 

Toen Joseph in het leger werkzaam was en zag hoe gauw gewonde soldaten afgeschreven werden nadat zij een arm of been verloren, bond hij veren en touwen aan het ziekenhuis bed waardoor deze mensen met lichte weerstand oefeningen konden doen en zo aan kracht wonnen. Ze herwonnen hun kracht, waardoor het lichaam zichzelf kon herstellen van de lichamelijke klachten in aangedane gewrichten. De Pilates reformer begon daar, in het ziekenhuis als een middel om mensen te helpen revalideren. 

Later werd Pilates ontdekt door Romana, een danseres die uiteindelijk de Pilates methode heeft kunnen verspreidden onder de vleugels van Joseph zelf. Omwille van Romana zijn er kleine verschillen ontstaan in de authentieke methode, en Romana “haar” Pilates. Ook andere studenten van Joseph brachten de methode verder, zo kwamen er verschillende stromingen die ook nu het woord Pilates soms niet helemaal duidelijk maken.

In de studio maken we gebruik van de authentieke methode, door Joseph Pilates zelf ontwikkeld. Joseph heeft zijn methode zo ontwikkeld dat de Pilates reformer helpt om Pilates op de mat te versterken. Omwille van deze reden is het aan te raden om matlessen af te wisselen met Pilates reformer of andere apparatuur lessen. Je kunt op dieper niveau een oefening leren kennen en zo sterker worden op de mat, en in je dagelijks leven. Pilates is een allround methode, waarbij de Pilates reformer een belangrijk onderdeel is net als de Springboard lessen die ook in de studio te ervaren zijn.

De Pilates reformer nu

De Pilates reformer wordt veel gebruikt voor het versterken van de houding, bewustwording van lichaam en geest èn om aan kracht te winnen van binnenuit. Weliswaar wordt de Pilates reformer niet meer in het ziekenhuis gebruikt, de Reformer ziet er nu natuurlijk moderner uit maar is nog wel te herkennen als een soort bed. Omdat oefeningen horizontaal gedaan worden kan iedereen starten met Pilates Reformer.

Het fijne van deze apparatuur is dat je heel snel resultaat boekt. Een 1-op-1 les op apparatuur staat gelijk aan vele groepslessen op de mat. De training wordt als Personal Training of Duet Training (2 personen) gegeven. Het wordt aangeraden om Pilates reformer te beoefenen naast de mat lessen, om zo een all round ervaring te creeren en het spiergeheugen te verbeteren. 

Een kwestie van Concentratie

Zoals je op de pagina over Mat Pilates kunt lezen bestaat Pilates uit verschillende principes waaronder concentratie heel belangrijk is. Joseph Pilates wist, het is zowel op de mat belangrijk als op de Pilates Reformer om met aandacht bij de beweging te zijn. Op de Pilates reformer oefen je in principe om je matwerk beter te maken, en ook daar is concentratie bij nodig. Je traint je focus en coördinatie en zet ook verschillende lagen spieren aan. We trainen in Pilates de kleine spieren, de houdingsspieren, die tijd en lengte nodig hebben. Elke training is gericht op een persoonlijke en uitgebalanceerde combinatie van controle, precisie, ademhaling en vloeiende bewegingen. Je voert verschillende oefeningen uit, de les duurt een uur. 

Pilates is een methode die klein begint, uitgaat van balans en krachtverdeling over het hele lichaam. Iedere oefening komt vanuit lengte, en zorgt voor een samenwerking van alle onderdelen in het lichaam. We verlengen het lichaam en versterken het door middel van tegendruk van veren. Het lichaam blijft soepel en flexibel door de lengte die we opzoeken, toch enorm sterk door het samenwerken met zwaartekracht.

Pilates reformer bij pijnklachten

Beginnen met bewegen kan spannend zijn als je klachten hebt en eerder van de pijn weg wilt dan dat je het bewust op gaat zoeken. Het goede nieuws is dat je niet naar de pijn toe hoeft, de oefeningen kloppen en brengen het lichaam in balans. We zien blessures als een boodschap van je lichaam, en gebruiken specifieke oefeningen aangepast aan de blessure. 

Je adem als interne Douche

Op de Pilates reformer starten we met een juiste ademhaling om de dieper gelegen buikspieren te activeren. De ademhaling zorgt echter niet alleen voor meer kracht, maar ook voor soeplesse in dit gebied. Vanuit een efficiënte ademhaling bouwen we een stabiele basis binnen het bekken, de wervelkolom en zo in het gehele lichaam. Dankzij het balancerende effect van de ademhaling in combinatie met beheersing van spieren wordt het lichaam sterk en dat voel je in je lichaam. In de lessen wordt daarmee een koppeling gemaakt tussen het emotionele lichaam, het fysieke lichaam en het geestelijke lichaam. Alles is met elkaar verbonden. In Pilates werken we aan een efficiënte houding.

Hoe kan ik beginnen?

Je kunt een berichtje sturen via de contactpagina, of mail naar info@Joli-Vie.nl dan neem ik gauw contact met je op.