Pilates Reformer

Hoe het begon

Nadat hij zelf met tal van klachten liep ontdekte Joseph Pilates een manier om zijn lichaam gezond te maken via beweging. Hij merkte zelfs dat de geest een instrument was om het lichaam te helen. Joseph was misschien wel veel meer een uitvinder dan destijds bekend was. Hij ervoer in zijn practise dat het belangrijk was om gefocust aanwezig te zijn bij de bewegingen, waardoor het hele lichaam in balans kon komen. Pilates ontstond door zijn eigen ervaring.

Toen Joseph in het leger werkzaam was en zag hoe gauw gewonde soldaten afgeschreven werden nadat zij een arm of been verloren, bond hij veren en touwen aan het ziekenhuis bed waardoor deze mensen met lichte weerstand oefeningen konden doen en zo aan kracht wonnen. Ze herwonnen hun kracht in de Core, waardoor het lichaam zichzelf kon herstellen van de lichamelijke klachten in aangedane gewrichten. De Pilates reformer begon daar, in het ziekenhuis als een middel om mensen te helpen revalideren. 

De Pilates reformer nu

Ook nu wordt de Pilates reformer veel gebruikt. Weliswaar niet meer in het ziekenhuis, de Reformer ziet er moderner uit maar is nog te herkennen als bed. Op de Reformer kan iedereen starten met Pilates. Het mooie van deze apparatuur is dat je heel snel resultaat boekt. Een 1-op-1 les op apparatuur staat gelijk aan vele groepslessen op de mat. De training wordt als Personal Training of Duet Training (2 personen) gegeven. Het wordt aangeraden om Pilates reformer te beoefenen naast de mat lessen, om zo een all round ervaring te creeren en het spiergeheugen te verbeteren. 

Een kwestie van Concentratie

Zoals je op de pagina over Mat Pilates kunt lezen bestaat Pilates uit verschillende principes waaronder concentratie. Joseph Pilates wist, het is zowel op de mat belangrijk als op de Pilates Reformer om met aandacht bij de beweging te zijn. Je traint hiermee je focus en je coördinatie maar zet ook op verschillende lagen spieren aan. We trainen in Pilates de kleine spieren, de houdingsspieren, die tijd en lengte nodig hebben. Juist die spieren zorgen voor intense kracht, waardoor je een soort lift ervaart in je lichaam. Als je lichaam de lift integreert, gaat het efficiënter om met zwaartekracht. Hierdoor voel je jezelf beter en kost het minder moeite voor je lijf om een juiste houding aan te nemen. Elke training is gericht op een persoonlijke en uitgebalanceerde combinatie van controle, precisie, ademhaling en vloeiende bewegingen. Je voert verschillende oefeningen uit, de les duurt een uur. 

Pilates is een methode die klein begint, uitgaat van balans en krachtverdeling over het hele lichaam. Iedere oefening komt vanuit de Core, bestaande uit het bekken en de rug, het middenrif en de buikspieren. We verlengen het lichaam en versterken het door middel van tegendruk vanuit de veren. Het lichaam blijft soepel en flexibel door de lengte die we opzoeken, toch enorm sterk door het samenwerken met zwaartekracht.

Zwaartekracht en pijnklachten

Beginnen met bewegen kan spannend zijn als je klachten hebt en eerder van de pijn weg wilt dan dat je het bewust op gaat zoeken. Het goede nieuws is dat je niet naar de pijn toe hoeft, maar dat je even moet weten hoe je nu samen werkt met je lijf. We zien blessures als een boodschap van je lichaam. Ieder lichaam is geneigd om mee te gaan met zwaartekracht, vandaar dat we het stabiliserende vermogen binnen de Core sterk moeten houden.  De Core geeft dan een liftend effect uit het bekken, zodat er meer rust ontstaat in lichaam en geest en klachten kunnen afnemen.

Holistisch bewegen

Op de Pilates reformer starten we met een juiste ademhaling om de dieper gelegen buikspieren te activeren. Vanuit daar bouwen we op naar een stabiele basis in het bekken en de Core. Dankzij het balancerende effect van de ademhaling in combinatie met beheersing van spieren wordt het lichaam weer sterk en dat voel je in je lichaam. In de lessen wordt daarmee een koppeling gemaakt tussen het emotionele lichaam, het fysieke lichaam en het geestelijke lichaam. Alles is met elkaar verbonden. Hoe we ademen, daar is onze focus, en waar onze focus is daar is onze energie.

Hoe kan ik beginnen?

Je kunt een berichtje sturen via de contactpagina, of mail naar info@Joli-Vie.nl en ik neem gauw contact met je op.