Skip to main content
Joli Vie

Rasa Dhatu

By 28 maart 2022augustus 22nd, 2022No Comments

In Ayurveda observeren we zeven lagen binnen het fysieke lichaam. De eerste laag is Rasa Dhatu. Deze laag beheert het bloedplasma en is de basis van Gezondheid waarvanuit iedere andere weefsellaag wordt opgebouwd. In Ayurveda bekijken we iedere laag op zichzelf staand, maar zodra er een weefsellaag aangetast is wordt er gekeken of de weefsellaag die ervòor gecreerd wordt wel of niet gezond is. Rasa omvat daarin de werkelijke basis van onze gezondheid: de gezondheid van bloedplasma bepaalt daarmee gezegd de gezondheid van Spieren en vetweefsel, maar ook van geslachtsorganen en bindweefsel.

In het bloedplasma gaat het om het element Water. Kwaliteiten van dit element zijn beweeglijkheid en transporteren. De lymfen en andere vloeistoffen zijn betrokken bij deze weefsellaag. Psychisch gaat het bij deze weefsellaag om Tevredenheid en de persoonlijke vervulling van behoeften. Bij een disbalans in de psyche en in het bloedplasma wordt de persoon ontevreden en kan vocht vasthouden. Er ontstaan zwellingen en langdurige (menstruele) bloedingen. Ook kan het juist omgekeerd zijn, de kwaliteit van Bloedplasma kan afnemen vanwege te veel droogte in het lichaam. Bij Vata en Pitta problemen kunnen onstekingen ontstaan en is het nodig om rust te nemen en te herstellen. Denk hierbij aan Anemie en vermoeidheidsklachten.

Bij veel vrouwen zijn premenstruele klachten een maandelijks voorkomend iets. Rasa Dhatu kan hier aangetast zijn door verkeerde voeding of lichaamsbeweging die niet gebalanceerd is. Kruiden en Etherische olien kunnen helpen Rasa Dhatu te herstellen. Denk daarbij aan het stabiliseren van de Bloedsuikerspiegel door onder andere de kruiden Gember, Komijn, Zwarte peper en het verminderen van zoute voeding. Ook het meer toepassen van Bittere voeding kan helpen Rasa Dhatu te herstellen.

Wil je hier meer over weten of kan ik je helpen met Ayurveda, voeding en leefstijl? Stuur me dan zeker een berichtje. ♥️