Skip to main content

In Ayurvedische Yoga therapie maken we contact met de natuurlijke elementen. We kunnen de elementen ook zien als de basisprincipes van het leven èn ons lichaam zelf. Zodra de elementen een nauwkeurige verbinding met elkaar maken ontstaat er een dans die heel fijn aanvoelt. 

 

Het combineren van Yoga en Ayurveda wordt sinds jaar en dag toegepast. We zien in Yoga een grote vraag naar het landen in je lijf, ofwel het denken gewoon eens even uitzetten. Ayurveda leert dat het een verstoring is in de elementen binnen in ons waardoor de Mind te veel begint te piekeren, en Yoga biedt een prachtig fundament om daarin balans te brengen. 

 

Afhankelijk van jouw Dosha zijn er elementen meer of minder aanwezig van nature. Voor Vata zijn de dominante elementen Ether en Lucht, voor Pitta zijn dat Water en Vuur en voor Kapha personen is dat Aarde en Water. Omdat we in Ayurveda uitgaan van Balans gaan we de tegenovergestelde elementen uitnodigen in de Yoga practise. 

 

Waar een Kapha persoon zich heel erg fijn kan voelen in een Yin practise, is een meer actievere vorm toch vaak beter. In Yin blijf je langer in een houding en Kapha kan daarin extra gaan vertragen, het Aarde element wordt dan versterkt wat lethargie in de hand kan werken. Een actievere vorm zoals Vinyasa yoga kan heel prettig zijn. Toch is Kapha niet zo van verandering, iedere keer een andere les kan voor Kapha dan lastig zijn. Begin in dit geval eens met een les die je wat vaker herhaalt, dezelfde houdingen of oefeningen kunnen heel fijn zijn en zorgen dat Kapha niet ophoudt. 

 

Voor Vata types die maar al te graag bewegen is de neiging om een flinke Flow te gaan beoefenen. Dat is prettig als Vata in balans is, maar let op als er te veel Vata is want dan is er de kans dat de Vata energie nog meer omhoog schiet. Rustige flows zoals Lunar Vinyasa flows zijn fijn omdat hier meer aandacht is voor de benen en het bekken, de zetel van Vata. Ook is Yin yoga fijn zodat Vata kalmeren kan en de energie naar beneden kan stromen. 

 

Voor Pitta types geldt géén powerflows. Om de reden dat Pitta het vaak heel erg goed wil doen en ambitieus is gaat Pitta vaak grenzen over. Verkoelende flows zoals Lunar Vinyasa flow of Hatha yoga zijn balancerend. Een Solar Vinyasa powerflow zorgt dat het innerlijke vuur nog hoger oplaait en kan uitmonden tot tranen op de mat, als het Water element van Pitta begint te koken. Je hoort het al.. Te veel vuur is echt niet fijn. Voor Pitta is er de kans op competitief te worden, perfectionisme na te streven en erg streng voor zichzelf te zijn. Vandaar is het niet handig om inversions te doen, het vuur stroomt dan naar het hoofd en dat is niet fijn.  

 

Geef ruimte voor de eigen constitutie in een Yoga practise, want een Yoga practise mag fijn zijn èn in balans brengen. Zo is het voor Pitta types heerlijk om een kleine uitdaging te krijgen waardoor zelfvertrouwen groeit. Het is heerlijk om een rustige opbouw en een lange eindontspanning te hebben voor Kapha als traktatie op de effort. En voor Vata is het heerlijk om te bewegen en zich licht te kunnen voelen in rustige ademhalingsoefeningen, daar is Vata op haar best. Een Yoga practise is in balans als alle elementen er mogen zijn, genieten en ervaren is de beste keuze. 

 

Jolinde is Ayurvedisch Yoga practioner en werkt in haar Yoga studio dagelijks met mensen aan balans. Ze werkt vanuit verschillende invalshoeken waaronder de natuurlijke elementen, etherische oliën voor de Dosha’s en kruiden voor balans. Wil je meer weten over Ayurvedische Yoga therapie of heb je vragen over het artikel? Stuur dan jouw bericht naar info@Joli-Vie.nl of ga naar www.Joli-Vie.nl voor haar website.