Skip to main content

In mijn vorige blog schreef ik over de menstruatie cyclus van de vrouw. Deze blog is daar een vervolg op. Ook de maan heeft een cyclus, en dat deze overeenkomt met de menstruatie cyclus bied mogelijkheden voor vrouwen die inmiddels geen cyclus meer hebben. Het is de maan die het tij op de aarde aanstuurt, voor hoge of lage golven zorgt. Dat is wat de maan de aarde brengt: beweging in de vloeistoffen van de aarde.

Een vrouw heeft zo tot rond haar vijftigste haar menstruatie cyclus, de cyclus die haar gevoelens aanstuurt en het weerbericht van haar gevoelens aangeeft. Haar cyclus geeft aan of ze laag in haar energie zit, en dat ze veel of weinig zelfvertrouwen heeft. Er zijn tijden dat er afname van testosteron is, dan voelt zij zich vermoeider en wil ze het liefst met chocolade en een dekentje op de bank zitten. Er zijn momenten dat ze naar buiten wil, omdat ze zoveel zelfvertrouwen heeft en mensen om zich heen verlangt.

Het is de mysterieuze maan, waarmee het sterke vrouwelijke lichaam verbonden is. Wij vrouwen hebben een cyclus die van nature overeenkomstig is aan de maanstanden. Toch.. Helaas nemen tegenwoordig veel dames de pil of een spiraal, en raakt ons vrouw zijn uit balans. Kunstmatige bloedingen geven het idee dat de vrouwelijke cyclus te handhaven is. Een cyclus die niet natuurlijk is geeft ook niet of minder ruimte aan gevoelens. Zodra jouw lichaam haar natuurlijke menstruatie heeft opgepakt, voel je jezelf veel meer in contact komen met je vrouwelijkheid. Dan wordt je menstruatie een tijd van loslaten, van reiniging. En dat is niet vies, maar juist fantastisch van het lichaam! Omdat de maan het tij beheert en wij als mensen, net zoals de aarde, voor 70% uit water bestaan hebben ook de vloeistoffen in ons lichaam daar een verbinding mee. Er zijn momenten waarom het eb is in je lijf, en er zijn momenten dat het vloed is.

Een cyclus die gelijk loopt aan de maan gaat zo: de ovulatie vind plaats tijdens Volle maan en de Menstruatie vind plaats tijdens Nieuwe maan. Je kunt het zien zo dat als de nieuwe maan zichzelf niet laat zien, wij ook meer naar binnen gericht zijn en dat het een tijd voor introspectie is. Als de ovulatie plaats vind tijdens Volle maan, is dat een tijd waarin je veel energie kunt ervaren die je kunt inzetten in je dagelijkse dingen. Pluk er maar de vruchten van! Toch is volle maan een tijd waarin je de aarding een beetje kwijt kunt raken, juist omdat je zo hoog in je energie zit.

Belangrijke rol daarin is aarden, niet voor niets dat er zoveel Volle maan yoga is. Yoga aard je lichaam, je gaat uit je hoofd en in je lichaam. De energie tijdens volle maan is namelijk niet altijd prettig, denk maar aan slapeloze nachten die veel mensen kennen. Die energie is niet àltijd prettig omdat Volle maan een tijd is van loslaten. En vooral het loslaten van energie die niet langer bij je past. Volle maan is de tijd waarin alles vergroot wordt. Je gevoelens en emoties zullen heftiger te voelen zijn. Het is niet dat iedereen hier last van heeft, ik slaap zelf super lekker tijdens Volle maan. Het gaat erom dat zodra de Volle maan iets belicht in jou, ook tijdens de nacht, jij de keuze krijgt om er niet alleen maanlicht maar ook je eigen “licht” op te schijnen. Zie jij, voel jij wat de maan je deze maand wil duidelijk maken? Je kunt op de dag van Volle maan een ritueel doen, dat doe je als volgt:

 • Leg je edelstenen in een cirkel neer, als je er eentje hebt geeft dat niets, dan leg je er gewoon ééntje neer

 • Brand een kaars

 • Leg er bloemen of schelpen bij

 • Maak een dankbaarheidslijstje en een lijstje waarop staat wat je niet langer dient en wilt loslaten

 • Spreek hardop je lijstjes uit

 • Blijf rustig zitten in je meditatie, focus op je uitademing terwijl je in gedachten loslaat wat je wilt loslaten

 • Een beetje cruel: daarna verbrand je jouw lijstjes.

Nieuwe maan is de tijd van wensen, een nieuwe tijd. Net zoals je menstruatie is dit de tijd waarin je onder de loep kunt gaan nemen wat je nu echt wilt de komende periode. Een tijd van introspectie dus. Op het moment dat het de dag is van Nieuwe maan kun je een ritueel doen. Dat doe je als volgt:

 • Pak van alle elementen iets: een stokje (aarde), schelpen of een schaaltje water, een kaars (vuur), een veertje (lucht)

 • Schrijf op een briefje jouw wensen uit tot in detail

 • Schrijf op een briefje de dingen waar je dankbaar voor bent

 • Spreek je dankbaarheid hardop uit

 • Spreek je wensen hardop uit

 • Blijf rustig even zitten in je meditatie, focus je op je hart en stel je voor dat het zich opent om te ontvangen

 • Daarna verbrand je jouw lijstjes

Tijdens de verschillende maanstanden merk ik dat er veel gebeurt in mijn lijf. Zeker als je een sterrenbeeld draagt dat het element Water draagt. Iedereen heeft een dominant element in zijn/haar sterrenbeeld staan. Daarover in een andere blog. De sterrenbeelden Vissen, Schorpioen en Kreeft hebben het Water element centraal zijn het meest gevoelig voor de stand van de maan.

Ben je nu heel enthousiast geworden over de maan en jouw vrouwelijke cyclus? Dan kun je ook een kijkje nemen in het boek Leven met de maan. Daarnaast geef ik bij Joli Vie een aantal volle maan lessen. Neem maar eens een kijkje op de website. Komende woensdag 8 april is het volle maan in Weegschaal. Doe jij het Volle maan ritueel mee?

Ik wens je liefde, licht en vrijheid,

Jolinde