Skip to main content

Zij en haar cyclus

Een vrouw heeft haar menstruatie cyclus, de cyclus die haar gevoelens aanstuurt en ergens duidelijk het weerbericht aangeeft. Haar cyclus geeft aan of ze laag in haar energie zit, of dat ze veel zelfvertrouwen heeft. Er zijn tijden dat er afname van testosteron is, dan voelt zij zich lamlendig en wil ze het liefst met chocolade en een dekentje op de bank zitten. Er zijn momenten dat ze naar buiten wil, omdat ze zoveel zelfvertrouwen heeft en mensen om zich heen verlangt. Maar.. wat nu als je geen cyclus meer hebt? Volg dan de cyclus van de maan! Daarover in de volgende blog van volgende week meer. De maan heeft een cyclus, en het is de cyclus van de maan die het tij op de aarde aanstuurt, golven of minder golven. Dat is wat de maan de aarde brengt. De maan stuurt niet alleen het water op de aarde aan maar heeft ook invloed op het vrouwelijke lichaam.

Als je als vrouw nog onbewust leeft in je menstruatie cyclus dan geeft dat niets, maar het kan je heel veel brengen. Sinds ik snap van mezelf dat ik onzekere periodes heb dankzij de afname van mijn hormonen, weet ik dat ik in die tijd geen spannende dingen moet gaan doen zoals spreken voor een hele grote groep of daten (!!!). En dat ik juist die dingen wel kan doen op het moment dat ik in mijn pre ovulatie zit, het moment dat je juist toename van energie ervaart door de hormonen die zich op aan het bouwen zijn. Er zijn vrouwen die tijdens de bloeding in de menstruatie fase heel veel klachten ervaren. Jouw lichaam geeft je aan dat je rustig aan mag doen, probeer in die periode lief te zijn voor je lijf en je verwachtingen naar jezelf toe niet te hoog te stellen. Ook sporten kun je in deze tijd liever willen laten zitten. Maar.. hoe zit het nu eigenlijk, welke fases hebben wij als vrouw in onze menstruatie? Hieronder zie je een overzichtje van de fases in de cyclus van de vrouw.

  • Menstruatie, dag 1 t/m 7, bloeding, winter, naar binnen gekeerd, godin          Saraswati

  • Pre ovulatie, dag 8 t/m 16, opbouw van hormonen, lente, zelfvertrouwen, godin Laksmi

  • Ovulatie, dag 17 t/m 21, vruchtbare tijd van 4 dagen, zomer, knuffeltijd, godin Durga

  • Pre menstruatie, dag 21 t/m 28, afname van hormonen, herfst, laag zelfbeeld   godin Kali

Een vrouw in haar pre ovulatie heeft vanuit onze oorsprong een natuurlijke drift naar sociale gelegenheden. Waarom? Het is zo grappig: omdat het tijd is om te bevruchten! Oh yes, we zijn toch net zoals dieren in de lente, tijd om naar buiten te gaan vanuit de winterslaap. Zij gaat dus op zoek naar een man, onbewust, die haar kan bevruchten. De tijd waarin je zelfvertrouwen nodig hebt om iemand te kunnen vinden waarmee je de liefde kunt ervaren. Leuk he 😉 Het is ook deze tijd waarin je heel veel energie hebt om te sporten, zet die energie dus lekker in waar je wilt! De godin die bij deze tijd hoort is Laksmi,

Een vrouw in haar ovulatie wil knuffelen, ze is vier dagen warmbloedig, en barst van de energie. Het is zomer! Die energie die ze kan inzetten om de liefde te bedrijven met haar geliefde, maar ook zou kunnen inzetten om haar liefde op andere manieren naar buiten te brengen. Zorg voor je geliefden, leuke dingen doen, je energie inzetten voor de dingen die jij wilt doen. De godin die bij deze perdiode hoort is Durga, de warrior!

De pre menstruatie is de tijd waarin we aan het loslaten zijn. Denk maar aan de herfst, daarin laten we los. De tijd waarin jij je cyclus een beetje aan het loslaten bent, de zomer achter laat en je hele wezen meer naar binnen gericht zijn. Je kunt gaan merken dat je lichaam vraagt om chocolade, je hebt meer behoefte aan magnesium en liefde voor jezelf. Je mag in deze tijd rustig aan gaan doen. Ook omdat je weet dat je lijf meer behoefte heeft aan ontspannende bewegingsvormen zoals yoga en wandelen. Ga lekker het bos in, zoals je zou doen in de herfst! De godin die bij deze periode hoort is Kali, de wilde vrouw!

Ja, daar is het dan toch aangekomen. De menstruatie, de bloeding is daar. Je kunt jezelf in deze tijd laag in je energie voelen, en klachten ervaren als buikpijn en rug pijn of krampen. Sommige dames krijgen hoofdpijnen of gevoelige borsten. Dit is de tijd dat je mag luisteren naar je lijf, en je huilbuien lekker de vrije loop mag laten. Voor mij is mijn menstruatie een heilige periode van loslaten en opruimen. Ik neem daarin echt de tijd voor mezelf door tijd voor mijn lichaam te maken. Er zijn zelfs vrouwen die hun bloed terug geven aan de aarde, tenslotte.. zijn wij vrouwen onderdeel van mother Earth! Denk daarbij aan de OrganiCups, waarin je het bloed op kunt vangen en terug kunt geven aan de aarde. Dit is ook de tijd waarin je uit kunt spreken naar je partner dat het een heilige periode is voor jou en jezelf, intimiteit is even iets minder. In deze periode ben je godin Saraswati, de priesteres.

Goed om te weten is dat het bij iedere vrouw een beetje anders zal zijn, iedere maand zelfs kan verschillen hoe je jezelf voelt. Luister vooral naar wat jij zelf nodig hebt, en heb jezelf lief in alle stadia van je cyclus. Je lichaam geeft je alle signalen die nodig zijn om dieper met jezelf verbonden te raken. Een moment van aandacht is wat je lichaam vraagt als het klachten geeft. In jouw baarmoeder bevind zich jouw onderbewuste. Je krijgt allerlei signalen vanuit je onderbewuste, bij ons vrouwen daarmee uit je baarmoeder. Het is zo bijzonder om signalen te ontvangen die echt vanuit je vrouwelijke kern komen.

Lieve en mooie vrouw, je lichaam geeft die signalen niet voor niets. Ga dus minder hard sporten als je menstrueert, knal jezelf eens niet over die grens heen in al je doen. Je kunt gebruik maken van velen apps die jou cyclus heel mooi in kaart brengen. Ik gebruik zelf Clue, echt een heel fijn app waarin ik gevoelens en cravings kan neerzetten. Het geeft inzicht en ik begrijp daardoor beter hoe het met mij gaat op welk moment. Denk ook weer even aan het plannen van belangrijke zaken, doe dat gewoon lekker even op een ander moment dan in de meest heftige dagen van je menstruatie.

Ik wens je vertrouwen, liefde vrijheid, en licht,

Jolinde