Skip to main content

Ayurveda biedt tal van mogelijkheden om jezelf te ondersteunen binnen je gezondheid. Waar veel mensen nieuwsgierig worden naar welke Dosha ze zijn, vind ik het ook altijd heel goed om te vertellen dat niet alleen je binnenwereld van invloed is op hoe je jezelf voelt maar òok je omgeving heeft invloed op jou zijn. Het seizoen vormt een invloed op jouw lichaam, soms je gemoedstoestand. Zo heeft ieder seizoen haar kwaliteiten die we met Ayurveda in kaart kunnen brengen. In deze post schrijf ik over de Herfst.

 

Herfst, ze voelt als een frisse wind. Een lager zonnetje, later licht en vroeger donker. Het is het seizoen waarin je een sjaal met een trui combineert, en misschien later in september of begin oktober al voor het eerst een muts op doet. Want een warme jas is nog niet nodig, maar je nek, schouders, oren en hoofd kunnen best vatbaar zijn voor een koudje. In de Herfst laten we de Zomer los. De natuur heeft op en top gebloeid, en de bladeren beginnen zich los te maken van hun oorsprong door de hoeveelheid wind. De wind, drager van het lucht element, vraagt daarom om extra aandacht voor het Aarde element.

In Ayurveda is de Herfst een Vata dominantie periode. De elementen Lucht en Ether laten van zich horen en als iemand in de Zomer een ophoping van te veel Vuur heeft opgedaan kan de hoeveelheid wind of lucht element daar een disbalans in veroorzaken. Je kan dan ziek worden, grieperig of koortsig. Vooral de nek en het hoofd zijn heel gemakkelijk uit balans te halen in dit seizoen. Zorg dat die delen van je lichaam warm blijven, om een verkoudheid te voorkomen. De zon is misschien wel lekker warm, maar als de zon weg is voel je al dat het echt wel koud is.

Het is het seizoen waarin we warmte gaan toevoegen. Denk aan fijne stoofpotjes, soepen, appelcompote van de oogst en misschien zelfs een perentaart. De september maand is van nature oogstmaand, er is volop groente en fruit te vinden en dat eten we dan ook graag royaal met kruiden. Het is nog niet het seizoen van veel zwaar eten, maar juist de verse oogst met groenten en fruit vraagt om gegeten te worden.

In dit seizoen kun je ook kiezen voor vroeger gaan slapen. Kies voor een avond ritueel, met Abyanga. Het Ayurvedische zelf massage ritueel. Persoonlijk vind ik het ontzettend fijn. Jezelf insmeren met warme sesamolie, of kokosolie als je veel warmte in je lijf hebt van de zomer, en daarna heerlijk je nestje in te gaan. Dat gezegd hebbende: het is ook het seizoen van nestelen. Terugkeren naar binnen, naar het nest. Je binnenwereld weer meer aandacht te geven, en te zorgen voor kaarsjes en fijne geuren in huis.

Je kunt in de beginfase van de Herfst dan ook een mungbonen reiniging gaan doen. We doen dit in Ayurveda twee maal per jaar, een reinigingperiode. Het gerecht waar we ze in toepassen noemen we Kitchari. Door Kitchari te eten, zo’n drie tot vijf dagen, komt de spijsvertering tot rust in een nieuw seizoen. Zo zorg je voor je binnenwereld, en help je Vata dosha te balanceren in deze veranderende en bewegende periode. Kies daarnaast meer voor de smaken zoet, zout en pittig. Deze smaken helpen je spijsvertering in dit seizoen. Ze balanceren Vata dosha, de dosha die we allemaal in ons hebben en kunnen zien als onze gronding. Zout geeft kracht, en doet ook reinigen.

Ik hoop dat je een fijn seizoen gaat ervaren, de Herfst met haar mooie energie. Alsof ze zegt “laat maar los, laat maar zien en ervaren wat er in je speelt. Niet voor de buitenwereld, maar voor jezelf. Want je mag weer naar binnen, alsof je jouw innerlijke werkplaats weer mag bewonen.”