Skip to main content

Een Ayurvedische levenswijze stuurt aan op een herstel van binnenuit. Gezond leven start misschien wel meer dan we soms beseffen met kunnen luisteren eigen lichaam. Daarbij komt kijken dat alle lichaamsfuncties afhankelijk zijn van datzelfde luisteren: de spijsvertering vaart het beste op bewuste keuzes waardoor het kan opnemen, absorberen en kan afvoeren wat niet langer nodig is.

In Ayurveda wordt gezegd dat de kracht van de spijsvertering van groot belang is. Het innerlijke spijsverteringsvuur, in Ayurveda genoemd Agni, vormt de basis van Gezondheid. Dit betekent dat we eerst kijken of er een disbalans is binnen de darm-, maag-, lever- gezondheid. Het is van belang een zo goed mogelijke basis te leggen zodat het lichaam zelf aan de slag kan gaan. Het zelfherstellende vermogen herstellen dankzij de spijsvertering staat in Ayurveda op nummer 1.

Die spijsvertering, werkt bij iedere persoon uniek. Omwille van deze wijsheid richten we ons in Ayurveda niet zo zeer op ziekte maar op het individu. We kijken daarbij naar drie verschillende lichaamstypen, de Dosha’s. We kijken naar de leefomstandigheden en seizoenen waar we door beïnvloed worden. De lichaamstypen hebben alle drie een andere levenswijze en voedingspatroon nodig waar we soms ook een beetje in dis-balanceren. Middels een consult kunnen we erachter komen welk lichaamstype er van nature is, en waar de valkuilen en kwetsbaarheden liggen in dit moment. Vanuit daar ontstaan er kleine stappen terug naar balans, door middel van onder andere Ayurvedische kruidenmedicijnen die uiteindelijk het zelfherstellende vermogen weer zullen versterken en ook het toevoegen van lichaamsbeweging of massage waardoor afvalstoffen het lichaam uit worden gevoerd en het lichaam weer vrijer kan bewegen.

Lichaam en geest verbonden

Ayurveda is een holistisch systeem. Dit betekent dat we naar het hele lichaam in het geheel kijken in plaats van naar symptomen en ziekte allen. Ayurveda helpt het lichaam in balans te Zijn door te kijken naar verschillende aspecten zoals voeding en beweging en ook door de Psyche van de mens. Niet alleen de psyche zelf is daarin belangrijk, maar ook zijn onze hormoonhuishouding en neurotransmitters afhankelijk van breingezondheid. Zo zijn er verschillende aspecten waarnaar we kijken alvorens aanpassingen te kunnen doen. Na een anamnese kijken we samen wat er nodig is om terug te komen in balans.

Jouw lichaam is sinds de conceptie bij zwangerschap een magisch samenspel van organen, weefsels en cellen die met elkaar communiceren. Meestal gaat dit goed, maar soms ook niet. Als de communicatie in het lichaam niet zo lekker loopt kan het hormonale stelsel niet zo goed werken. Hormonale klachten komen veel voor, klachten zoals PCOS en PMS, schildklierklachten en bijnieruitputting maar ook Endometriose en Overgangsklachten bieden veel ongemak. Ook vruchtbaarheidsklachten komen geregeld voor, in Ayurveda zijn er tal van mogelijkheden om vanuit holistische visie terug te veren naar genezing zònder daarbij weg te gaan van het geloof in het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Sterker nog, we herstellen het vermogen om zelf te helen waardoor het lichaam zichzelf kan helen.

Het zelfherstellende vermogen

Iedere persoon heeft een zelf herstellend vermogen. Toch maken we door onze drukke levens te weinig ruimte om het vermogen tot herstel toe te laten. In rust kan ons lichaam verwerken en herstellen. Omdat ons lichaam gedurende de dag een overmaat aan prikkels ontvangt, vragen veel mensen te veel van hun lichaam. Zodra er meer ritme en regelmaat terug komt in de dag, iets waar Ayurveda op aan stuurt, kan het lichaam in rustperioden tot zichzelf komen en ziekte verwekkers verhelpen.

Door middel van kruiden, leefstijl aanpassingen, het onder de loep nemen van de Cyclus bij vrouwen en leren rust nemen ga je jezelf weer veel beter voelen. Voor vrouwen is het in kaart brengen van de Cyclus van belang, hevige bloedingen of in ander uiterst geval een stoppen van de Menstruatie is een teken dat er ernstige verstoringen zijn. De stapjes beginnen heel klein, ze zijn toegankelijk en vragen niet te veel verandering.

Jij staat centraal

In Ayurveda sta jij centraal. Dat doen we samen door te kijken naar wat jouw behoefte is, waar je uitdagingen liggen en waar je als eerste aan kunt werken voor jouw gezondheid. Dit doen we bijvoorbeeld door de menstruatie cyclus in kaart te brengen, door samen de Zwangerschapsperiode een fijne tijd te maken, een postpartum plan te maken, door Yoga en ademhalingsoefeningen te gebruiken en ook door aanpassingen in Voeding en leefstijl.

Heb je hier vragen over, of twijfel je of Ayurveda iets voor jou zou kunnen zijn? Dan kun je een mail sturen naar info@Joli-Vie.nl of een bericht achterlaten via de website.