Skip to main content

Mijn Ayurvedische weg

Toen ik ik 2017 stopte met Vliegen bij een luchtvaarmaatschappij was ik compleet uit balans. Mijn bioritme was in de war, ik sliep slecht en bijna niet meer, mijn gewrichten deden zeer en ik had weinig eetlust. Angsten en het missen van een doel hielden me in de greep. Toen ik op een gegeven moment een auto ongeluk kreeg was het klaar, ik kwam thuis te zitten en nam de ruimte om te werken aan mezelf.

Ayurveda en Yoga waren al een tijdje op mijn pad gekomen. Zeker door vakanties in het Oosten had ik interesse gevoelt voor de Oosterse geneeskunde Ayurveda. Ik ben tijdens mijn Burn out een Yoga opleiding gaan doen en begon Ayurvedisch te eten. Ik kwam erachter dat ik met voeding heel veel kon doen en dat ik er eigenlijk niet zoveel mis was met mij als ik me gewoon niet te veel aanpastte aan hoge verwachtingen of trends binnen voedingsland. Maar ook moest ik beter gaan slapen om mezelf en mijn zenuwstelsel weer in balans te krijgen. Dat was moeilijk omdat er zoveel stress in mijn lijf zat. Na studies Natuurgeneeskunde, Yoga en Pilatesopleidingen, meditatie retraites, en lichamelijk herstel bouwde mijn gezondheid weer op. Dankzij Ayurveda snap ik nu beter wie ik ben en wat ik nodig heb. Er was niets raars met mij, ik leefde alleen niet het leven dat het meest geschikt was voor mij. Toen ik dat besef kreeg en het ook durfde te accepteren ontstond de verandering in mij.De kracht van Zelfacceptatie! Ik leerde te zijn en te omarmen wie ik ben.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda betekent Levenskunst of Kunst van het leven. Deze 5000 jaar oude Geneeskunde vind haar oorsprong in India. In het Oosten zijn er ziekenhuizen waar Ayurveda plaatsvind, sinds jaar en dag. In India wordt er gewerkt met de geneeskracht van kruiden, adaptogenen en planten maar ook het fysiek verbeteren van de levensstijl door middel van Yoga en meditatie.

De kunst van het leven onderscheidt zich in drie lichaamstypen. De sleutel tot het begrijpen van Ayurveda ligt dan ook binnen het begrijpen van de drie lichaamstypes, die we dosha’s noemen. De verschillende Dosha’s hebben ieder karakteristieke eigenschappen die zich uit de vijf basiselementen ether, lucht, vuur, water en aarde laten afleiden. De Dosha’s heten Vata, Pitta en Kapha. Ook is het goed te weten dat het seizoen en de dag een centrale constitutie heeft. Zo is de ochtend Vata, de middag Pitta en de avond Kapha. Winter is de Kapha periode, Vata bevat de seizoens overgangen en Pitta is de Zomerperiode. Als jouw lichaamsconstitutie in balans is en je jezelf ook aanpast aan het seizoen, is er eerder een blijvende harmonie. Je voelt je gezond(er) en vitaal. Beweegt de dosha zich door omstandigheden buiten zijn natuur om dan gaat het uit evenwicht, dat kan dan uiteindelijk leiden tot stemmingsstoornissen en bij echte verwaarlozing zelfs tot ziekte.

De grootste Ayurvedische opvatting is dat het lichaam niet los van de geest gezien kan worden, en dat de mens lichamelijk niet in balans kan zijn als de geest dit niet is. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Er zijn talrijke wisselwerkingen en complexe verbindingen in ons. Ayurvedische diagnoses en therapieën houden daarom altijd rekening met de levensomstandigheden van mensen zoals emoties, verstand, lichaam, verhoudingen, seksualiteit, slaap, sociaal leven en ook de invloed van tijdstippen en seizoenen.

Ayurvedische behandelingen zijn gebaseerd op de individuele constitutie. Ze werkt met een natuurgeneeskunde met meer dan 3.000 verschillende soorten planten en kruiden. Ayurveda weet hoe je het beste kunt ontspannen volgens jouw Dosha en combineert het met het spirituele aspect dankzij yoga en meditatie. Yoga op de manier die bij de Dosha past, want ook in Yoga hebben de drie Dosha’s verschillende behoeften. Dankzij deze vorm van Yoga kom je lichamelijk in balans, leer je de geest en het lichaam met elkaar te verbinden.

Stel jouw vragen via de contactpagina of maak een afspraak. Jouw levensstijl, bewegingspatroon en voedingspatroon kunnen we bekijken middels een gesprek. Daarna wordt er een behandelplan gemaakt, mèt voedingsadvies of alleen op het gebied van Yoga.