Wat is Ayurveda?

Ayurveda betekent Levenskunst of Kunst van het leven. Deze 5000 jaar oude Geneeskunde vind haar oorsprong in India. In het Oosten zijn er ziekenhuizen waar Ayurveda plaatsvind, sinds jaar en dag. In India wordt er gewerkt met de geneeskracht van kruiden en planten, Adaptogenen maar ook het fysiek verbeteren van de levensstijl door middel van Yoga en meditatie.

De kunst van het leven onderscheidt zich in drie lichaamstypen. De sleutel tot het begrijpen van Ayurveda ligt dan ook binnen het begrijpen van de drie lichaamstypes, die we dosha’s noemen. De verschillende Dosha’s hebben ieder karakteristieke eigenschappen die zich uit de vijf basiselementen ether, lucht, vuur, water en aarde laten afleiden. De Dosha’s heten Vata, Pitta en Kapha. Ook is het goed te weten dat het seizoen en de dag een centrale constitutie heeft. Zo is de ochtend Vata, de middag Pitta en de avond Kapha. Winter is de Kapha periode, Vata bevat de seizoensovergangen en Pitta is de Zomerperiode. Als jouw lichaamsconstitutie in balans is en je jezelf ook aanpast aan het seizoen, is er eerder een blijvende harmonie. Je voelt je gezond(er) en vitaal. Beweegt de dosha zich door omstandigheden buiten zijn natuur om dan gaat het uit evenwicht, dat kan dan uiteindelijk leiden tot stemmingsstoornissen en bij echte verwaarlozing zelfs tot ziekte.

De grootste Ayurvedische opvatting is dat het lichaam niet los van de geest gezien kan worden, en dat de mens lichamelijk niet in balans kan zijn als de geest dit niet is. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Er zijn talrijke wisselwerkingen en complexe verbindingen in ons. Ayurvedische diagnoses en therapieën houden daarom altijd rekening met de levensomstandigheden van mensen zoals emoties, verstand, lichaam, verhoudingen, seksualiteit, slaap, sociaal leven en ook de invloed van tijdstippen en seizoenen.

Ayurvedische behandelingen zijn gebaseerd op een gefundeerde ervaring, afgestemd op de individuele constitutie. Ze werkt met een natuurgeneeskunde met meer dan 3.000 verschillende soorten planten en kruiden. Ayurveda weet hoe je het beste kunt ontspannen volgens jouw Dosha en combineert het
met het spirituele aspect dankzij yoga en meditatie. Yoga op de manier die
bij de Dosha past, want ook in Yoga hebben de drie Dosha’s verschillende behoeften. Dankzij deze vorm van Yoga kom je lichamelijk in balans, leer je de geest en het lichaam met elkaar te verbinden.

Stel uw vragen via de contactpagina of maak een afspraak. Uw levensstijl, bewegingspatroon en voedingspatroon kunnen we bekijken middels een consult. Daarna wordt er een behandelplan gemaakt, mèt voedingsadvies of alleen op het gebied van Yoga.