Skip to main content

Yoga therapie en Ayurvedische Yoga

Voor wie nèt iets meer wil dan een reguliere Yogales en op zoek is naar verdieping op jouw persoonlijke levenspad kan een Prive yogales de uitkomst bieden. De voordelen van Prive yoga zijn reuze, de les wordt op jou persoonlijk aangepast en je kunt alle vragen stellen die je hebt. Iedere persoon in een groepsles heeft iets anders nodig, waardoor de docent de aandacht moet verdelen. Soms kan het ook best een uitdaging zijn om bij jezelf te blijven in een groepsles. Yoga therapie is een leuke manier om jezelf beter te leren kennen èn je lichaam te verzorgen.

Rust is de basis voor het werken van het zelf herstellend vermogen van ons lichaam. Om deze reden is Yoga ook zo populair. We begeven ons gedurende de dag te lang in het sympatische deel van het zenuwstelsel waardoor kalmte niet altijd gemakkelijk is te behouden. Waar Yoga ons uiteindelijk naartoe brengt is de belangrijke houding Savasana, waarin een diepe ontspanning gevonden wordt. In die ontspanning kan ons lijf zelf aan de slag, en zullen klachten kunnen afnemen.

Yoga kan in balans brengen, maar kan ook eerst de disbalansen naar boven brengen. Goed in je lichaam aanwezig zijn start met een stabiel bekkengebied, jouw fundament en basisveiligheid. In de oude tradities werd Yoga in gezet om het lichaam te stabiliseren zodat externe (en mentale!!) factoren minder invloed zouden hebben op de staat van zijn. In onze maatschappij kent zorg voor het lichaam niet een vaste plek. Toch verwachten we veel van onszelf. De druk op gezondheid vergroot met de tijd, en hebben we meer dan ooit zorg nodig voor onze mooie fabriek!

We leven veelal binnenshuis, waardoor onze gronding vermindert. Dit kan verstoringen brengen in ons zenuwstelsel. We doen spanning op, maar ontladen te weinig. De Oud Indische Rishi’s wisten dat de menselijke geest gronding nodig had om helder te blijven nadenken. Yoga is een eeuwen oude manier om het lichaam te gronden maar ook om de geest tot rust te brengen. Juist de geestelijke verstoringen brengen het fysieke lichaam uit balans. Yoga therapie wordt gebruikt bij fysieke klachten, maar ook bij burn-out of depressie en zelfs trauma.

In de studio wordt Yoga ingezet als een medicijn, het is een therapeutische behandeling waarin je leert samenwerken met je lichaam. In de lessen is de Yoga speciaal voor jouw wensen samengesteld. Een therapeutische Yoga therapie sessie heeft veelal te maken met het balanceren van je energie, het reguleren van prana (levensenergie), er is aandacht voor de ademhaling, het emotionele lichaam, het geestelijke lichaam en het fysieke lichaam.

Afhankelijk van wat je nodig hebt, kan er meer activatie nodig zijn in het lichaam of juist meer ontspanning. Hier komt Ayurveda kijken, de les wordt op jouw Dosha afgestemd. Het lichaam heeft twee zijden van de medaille: het één gaat niet zonder dat het andere kan bestaan. Zo veren we mee tussen inspanning en ontspanning, waardoor het lichaam en de geest leren gronden. Er ontstaat meer rust, het lichaam ervaart vertrouwen en de spieren worden gezonder omdat ze leren omgaan met weerstand.

In de Yoga therapie maak ik gebruik van de Ayurvedische levenskunst. Ayurveda is de 5000 jaar oude Levensfilosofie die uitgaat van preventieve en Holistische genezing. We gaan daarbij uit van drie verschillende lichaamstypen, de dosha’s. Afhankelijk van jouw Dosha, jouw type, schrijven we een specifieke les met houdingen voor. De Dosha’s bevatten alle drie een verschillend leefstijl advies die het meest balans brengt, daarbij behoort speciale voeding wel of niet, slaapritme, vervullende verbindingen kunnen leggen met anderen en jezelf, en dat is dus best een complex werkje. Ayurveda kan je dan een beetje helpen, om jezelf beter te leren kennen en te accepteren.

We starten waar je bent, met de nadruk op het herstellen en het reguleren van het zenuwstelsel. Het lichaam ervaart meer vrijheid in gewrichten en spieren, je wordt je bewust van patronen en kunt zelfs herstellen van trauma. Je hebt weer leiding over jezelf en je leven. Je lichaam staat aan joúw kant en dat vergeten we wel eens. Als je het gevoel hebt niet te kunnen ontspannen, dan is deze les een fijne start naar meer rust in je lichaam en geest.

In de Yoga therapie wordt gebruik gemaakt van de helingsmethode Pranic healing, Ayurvedische Yoga, TRE, Yoga massage, Aromatherapie en ademwerk. De les duurt 90 minuten, we sluiten af met een kopje thee.

 

Yoga therapie is geschikt bij: 

Bekkenklachten
Spanningsklachten
Fibromyalgie
Reuma
Mentale onrust
Rugklachten
Schouderklachten
ADHD
Zwangerschap
Verkeerde houding
Boosheid en frustratie
Lethargie
Depressie
Burn out klachten
Trauma herstel
Menstruatieklachten
Rouw
Ademklachten
Long-Covid
Hormonale klachten
Spierspasmes