Skip to main content

Ayurveda 7 dagen reinigingsweek

Overprikkeling en verhoogde gevoeligheid, een stakend metabolisme, verhoogde en blijvende stress, snel boos of geïrriteerd zijn, vermoeidheid en moeite met concentratie, volgens Ayurveda is het tijd voor een reinigingsprogramma. We doen dit binnen Ayurveda in ieder geval twee keer per jaar, tijdens het voorjaar en het najaar waarin er grote natuurlijke verandering plaatsvinden. De reiniging van 3 dagen tot 7 dagen zorgt ervoor dat je lichaam en geest een goede transitie kunnen maken naar het volgende seizoen.

Ons lichaam is de hele dag aan het ontgiften, onze organen werken met elkaar samen als een orkest. Dankzij onze voeding en leefomgeving komen er ontstekingen binnen en als er daarnaast goede stoffen zoals antioxidanten in dezelfde voeding aanwezig zijn om deze ontstekingen op te ruimen kan het lichaam dat prima doen. Eten is ontsteken, optimale voeding en rust zijn dan ook erg belangrijk. Een periode waarin je bewust even de tijd neemt om de ontgifting de ruimte te geven, voelt een beetje als een APK. Die APK kan ons lichaam ieder jaar gebruiken.

Ayurveda werkt vooral toe naar een goed werkend zelfherstellende vermogen. Ons lichaam en de weefsels en organen kunnen prima met elkaar samen werken onder de juiste omstandigheden. Helaas zijn de omstandigheden er niet altijd naar om goed te kunnen samenwerken waardoor Ayurveda een hele fijne en laagdrempelige manier kan bieden om daar verandering in te brengen. Ieder jaar kan ons lichaam een periodieke ontgiftingsperiode goed gebruiken. Het liefst gedurende de seizoenswisselingen omdat er op dat moment veel veranderingen in de natuur zijn waardoor ons lichaam harder moet werken.

Ik wil je met deze reinigingsweek inspireren om te starten met het periodiek rust geven aan je spijsvertering door middel van Ayurvedisch eten. Het is geen gekke Detox waarin je niet mag eten maar eentje waardoor je tot jezelf komt mèt en dankzij voeding. Voeding die werkelijk voedt en alle smaken bevat waardoor je minder “nodig” hebt en ook in leert spelen op andere vlakken om energie te krijgen zoals rustige beweging en ademhalingsoefeningen. Via deze weg ga ik je in je eigen tijd leren over Ayurveda en de Basics. Je ontvangt iedere dag audio opnames en ook het Ayurveda detox e-book met uitleg en recept.

Tijdens deze week kun je in je eigen tijd kleine momentjes nemen voor je lichaam en je zintuigen. Door 7 dagen Ayurvedisch te eten en gebruik te maken van de Ayurvedische rituelen zoals Zelfolie massage en het gebruik van de tongschraper leer je stap voor stap beter voor jezelf zorgen. Zo hoop ik de drempel iets te verlagen en vooral ook te laten zien hoe heerlijk Ayurvedisch eten is èn dat het echt niet zo moeilijk is.

Leer over de helende werking van smaken, van kruiden toevoegen aan je voeding. Je leert het belang van je spijsvertering, werken met de seizoenen en de belangrijkste ademhalingsoefening volgens Ayurveda. Je leert over het gebruik van de tongschraper en de neti pot, de zintuigen en het belang van rust en slaap..

Het Ayurveda programma bestaat uit verschillende onderdelen. Naast het e-book ontvang je iedere dag luisterfragmenten die je meenemen in Ayurveda. De kosten van de Ayurvedische detox 7 dagen is €99.

Dag 0 de voorbereiding
Dag 1 Ayurvedische rituelen
Dag 2 de zintuigen en de smaken
Dag 3 de spijsvertering
Dag 4 de tongschraper en oil pulling
Dag 5 Neti en Nasya
Dag 6 Nadi Shodana
Dag 7 de Dosha’s

Al veel mensen zijn aan de slag gegaan met het programma en de ervaringen waren heel erg uiteenlopend. Waar een aantal dames dachten dat ze hun gezin echt niet mee zouden krijgen in het voedingspatroon van Ayurveda, bleek dat het gezin het heerlijk vond! Ik ben benieuwd wat jouw ervaring gaat zijn. De Ayurveda reinigingsweek is op ieder moment te boeken met begeleiding vanuit een consult of los daarvan als onderhoud voor je lichaam.

Our body needs time to take care of us, we only need to give it time to heal and rest.