Skip to main content

Lente! Het is een waanzinnige tijd.. de natuur vraagt ons naar buiten te gaan en zaadjes te laten ontkiemen voor het jaar dat voor ons ligt.. Het voelt alsof je een dikke jas wilt uittrekken. Misschien voelt het zelfs alsof je een stukje van jezelf loslaat.

Binnen Ayurveda is er een belangrijk uitgangspunt: Ayurveda zegt dat Agni, ons innerlijke (spijsverterings)vuur, de basis is van gezondheid. Waar dit niet helemaal lekker loopt kunnen er allerlei klachten ontstaan. In de Lente geldt dit vooral op het gebied van allergieën, die laten zien dat de zwaardere Winter periode de spijsvertering ook zwaarder heeft belast. Door een stapje terug te doen wat de belasting op je spijsvertering betreft help je jouw lichaam op te ruimen en te herstellen. We versterken Agni door voeding, rituelen, beweging/Yoga en kruiden.

Om goed en gezond door de seizoenen heen te bewegen, of eigenlijk mee te bewegen, kun je tijdens de grote seizoen veranderingen van ruimte in plannen om de transitie goed te laten verlopen. Zo laat je zwaarte los uit de Winter tijdens de Lente of overtollig vuur vanuit de Zomer die je liever niet mee neemt het Herfst seizoen in. Tijdens deze veranderingen van seizoenen gebeurt er heel veel in je lichaam, waardoor het goed is om rust en tijd in te bouwen voor jezelf. De one day Retreats zijn een uitnodiging om hier ruimte voor te maken.

In de Lente willen we veel buiten zijn en genieten van de opkomende natuur. Je kunt tijdens de start van het seizoen ruimte maken voor lichtere voeding en activiteiten waarbij je buiten in beweging bent. Je lymfe en de spijsvertering hebben dit nodig om de Winter los te kunnen laten. De Lente is een periode die zachte Kleuren met zich mee brengt en waarbij je tijd kunt vrij maken om je doelen vast te stellen. Wat is jouw richting dit jaar? Niet altijd is dit gemakkelijk, zeker omwille van kleine pijntjes of ontstekingen die kunnen komen kijken. Denk maar eens aan al die allergien om ons heen, zoals hooikoorts of voorjaarsvermoeidheid. Niet zo gek.. als we ruimte kunnen maken voor een periode van overgang tussen de Winter en de Lente kan dit rustiger blijven.

Wat de gezondheid betreft kan de Lente een uitdaging zijn, vooral voor mensen met spijsverteringsklachten en allergieën. Het is tijd om in beweging te komen, op jouw manier. De energie van de Lente vraagt om ruimte maken, om ontgiften en voedden op een rustige manier.

Binnen Ayurveda zeggen we dat de Lente de fase is van Kapha. Er heerst nog wat Zwaarte in het lichaam, die we willen loslaten. Met uitdagingen van droge lucht of wind, fel zonlicht, kan ook Pitta het pittig hebben. Hoe je met de Lente kunt omgaan, met leuke en vooral liefdevolle rituelen, dat leer en ervaar je op het One day Retreat in april. Een Retreat om echt even stil te staan bij het nieuwe seizoen.

Geef je lichaam de tijd en ruimte om de seizoenen af te bouwen en de nieuwe seizoenen te verwelkomen op het one day Retreat in de studio. Tijdens het One day Retreat staat Vata in de Herfst centraal. Hoe kunnen we het innerlijke vuur gezond houden en onszelf klaar maken voor de Herfst? Je ontvangt tips en tools om te werken met de seizoenen. Het is een fijne dag voor jezelf, waarin je jezelf even kunt onderdompelen in Ayurvedische Yoga en de Herfst volgens Ayurveda. Het is een dag waar je al je vragen kunt stellen, zal leren over voeding en kruiden, en momenten van rust op de Yogamat ervaart. 

De dagplanning is als volgt:

9.30 uur Welkom met thee en iets lekkers

10.00 uur Ayurveda in de Lente learn and experience

13.00 uur Pauze met Ayurvedische Lente Lunch

14.00 uur Middag programma met:

Pranayama en meditatie

Guasha en de lymfe

Restorative Yoga en Aromatherapie in het thema Lente

17.00 uur Afsluiting


De bijdrage voor het retreat is €120. Het one day retreat vind plaats op 14 april. Je kunt je aanmelden via de website of stuur een mailtje naar info@Joli-vie.nl