Skip to main content

In dit artikel kun je lezen over Ashti dhatu en het bekken. Binnen Ayurveda werken we met 7 verschillende weefsellagen die opbouwen richting een gebalanceerde gezondheid. De weefsellagen zijn:

 

 • Rasa, het plasma
 • Rakta, het bloed
 • Mamsa, het vetweefsel
 • Meda, de spieren
 • Ashti, botweefsel en kraakbeen
 • Majja, zenuwstelsel en beenmerg
 • Shukra en Artava, de voortplantingsorganen mannelijk en vrouwelijk

 

Asthi Dhatu is het weefsel dat met de botten en het kraakbeen te maken heeft. Iedere weefsellaag is belangrijk voor de andere weefsellagen. Zo zorgt Rasa er in eerste instantie voor dat alle lagen erna genoeg energie krijgen. Heeft Rakta te weinig energie? Dan kan het zijn dat Rasa niet volledig gevoed wordt. Niet alleen het plasma wordt opgebouwd in Rasa, er wordt dan ook een fundament gelegd voor de overige weefsellagen.

 

In mijn Yoga en Pilates studio Joli Vie werk ik met vrouwen aan de balans tussen ontspanning en bezig zijn. Ik wilde dit artikel delen omdat ik het belangrijk vind om de kracht van het bekken hier te benadrukken. Zeker bij Vata’s is aandacht voor Ashti dhatu en het bekkengebied erg belangrijk. Bij deze Dosha, jonge moeders die hun leven opnieuw mogen indelen, bij ouderen en bij vrouwen na en in de overgang is het bekken een plek waar extra aandacht voor mag komen. De botweefsellaag kan bij deze doelgroepen bijzonder kwetsbaar worden. 

 

Ook door Trauma kan Ashti dhatu verminderen. Trauma kan zich vastzetten in spierweefsel, botten en zelfs in onze organen als het te lang niet opgepakt wordt. Bij het de-armouren van de meestal onbewuste overlevingsstrategie van het lichaam komt er weer rust en ruimte in Ashti dhatu. Een trauma kan klein zijn maar ook groot. Ashti dhatu is onze stabiliteit, een veilige haven, maar ook de opslag van zaken die we nog niet een plekje hebben gegeven. Verzachten in je botten en contact maken met je eigen bedding, hoe is dat voor jou? 

 

Ashti dhatu, het botweefsel, is het raamwerk van het lichaam. Onze interne stabiliteit wordt gevonden in deze weefsellaag. Niet alleen fysiek geeft het ons stabiliteit, maar ook emotioneel en mentaal ervaren we meer stabiliteit bij gezonde botten. Natuurlijk zijn spieren belangrijk, maar vooral gezonde botten geven uiteindelijk het zelfverzekerde gevoel. Hoe kun je jouw Asthi dhatu goed verzorgen? 

 

 • Beweeg! “You loose what you don’t loose”. Het is best een confronterende quote maar wel eentje die klopt. Ons lichaam breekt de hele dag botweefsel af en kan botweefsel aanmaken bij beweging. Zachte druk of demping op de botten is goed om het lichaam uit te dagen.
 • Kies voor zonlicht zodra je wakker wordt. Niet alleen in de lichtere perioden van Lente en Zomer maar ook in de Herfst en Winter is het een must om zodra het licht wordt zonlicht in de ogen te ontvangen. Zo worden er hormonen aangemaakt en stimuleer je ook de aanmaak van vitamine D dat helpt bij de aanmaak van gezonde botstructuren. Als je een supplement neemt, neem daar dan wel K2 bij omdat dit een eventueel overschot aan kalk doet verminderen wat erg belangrijk is voor mobiliteit in de gewrichten.
 • Eet calciumrijk maar don’t over do. Een teveel aan Calcium slaat zich op in de gewrichten waardoor het lichaam een overdosis werk krijgt aan het afbreken van kalken. Haal voor een gebalanceerd voedingspatroon Calcium uit groene bladgroenten en noten en laat liever de Zuivel staan. 
 • Eet genoeg mineralen. Niet alleen Calcium maar ook Zink en magnesium zijn erg belangrijk voor gezonde botten, tanden en nagels. 
 • Neem Aloë Vera om Ashti dhatu te balanceren, te verkoelen en te verzachten. Vooral Pitta’s hebben hier baat bij. Ons botweefsel kan hard worden als er te vaak over grenzen wordt gegaan en dat kan Pitta erg goed. Kies voor rustige vormen van Yoga in plaats van Yogavormen zoals Ashtanga. 
 • Zorg ervoor dat je op tijd rust neemt zodat het bekken niet hoeft te overwerken. Urineverlies is een blijk van te veel druk op de bekkenbodemspier waardoor het goed is om te ervaren of de verantwoordelijkheden gedragen kunnen worden of dat er een moment van rust nodig is. 
 • Eet niet te veel droge voeding, vooral voor Vata is dit een must. Drogere voeding droogt de botten uit en zal ook de mineraalhuishouding aantasten. Kies ervoor om niet iedere dag bonen te eten, neem een glas water bij de koffie en kies voor kruidenthee en liever niet voor zwarte thee. Bitter maakt leeg, en leegte maakt botstructuur niet gezonder maar brozer.
 • Word je bewust van jouw lichaam, je botten en je gewrichten in de ruimte waar je zit of staat. Iedere dag aandacht voor de structuur van je lichaam helpt om je lichaam te blijven voelen gedurende de dag. In lessen zeg ik dan “voel je lichaam in de ruimte”. Als we ons lichaam weten te voelen, kunnen we ook beter voelen waar we niet volledig gestapeld staan in onze lichaamshouding. Voel maar eens, kun jij jouw lichaam voelen in de ruimte? 
 • Botten verharden bij innerlijke verharding. Botten smelten bij innerlijke verzachting. Zelfliefde heeft daarmee werkelijk invloed op je botstabiliteit. Zorg voor je lichaam is heel erg belangrijk voor Asthi dhatu. De volgende keer dat je jouw lichaam in een fijne Ayurvedische olie zet, voel dan eens hoe dit voor je is. Je botten zullen je dankbaar zijn. Dit artikel is geschreven door Jolinde Lampe. Jolinde is Ayurvedisch Yoga practioner en werkt in haar Yoga studio dagelijks met mensen aan balans. Ze werkt vanuit verschillende invalshoeken waaronder de natuurlijke elementen, etherische oliën voor de Dosha’s en kruiden voor balans. Wil je meer weten over Ayurvedische Yoga therapie of heb je vragen over het artikel? Stuur dan jouw bericht naar info@Joli-Vie.nl of ga naar www.Joli-Vie.nl voor haar website.