Skip to main content

In tijden van onrust, Corona en grote openbaringen worden we als mensen aardig uitgedaagd om in vertrouwen te blijven. Onze geest lijkt overuren te draaien in tijden van spanning, waar angst en boosheid bij veel mensen speelt. Daar zit wat mij betreft het grootste virus: overdracht van moeilijke gevoelens.
Er zijn complot theorieën die zich verspreidden, en de vraag die tussen mensen speelt is “wat is nu eigenlijk de waarheid, wie kunnen we vertrouwen?”. We snappen het met z’n allen niet meer. Meer dan eerder wordt er een beroep gedaan op de GGZ en de huisarts. Ons lichaam vertoont kwalen die vanuit die onrust naar boven komen. Het mooie in deze situatie vind ik dat we uitgenodigd worden om onze eigen waarheid onder de loep te nemen. Hoe kijk jij naar de wereld, wat geloof je binnen je eigen waarheid en sta je open voor andermans waarheid? Wat die waarheid is, is het onderzoeken waard.

Jouw waarheid is anders dan die van de ander. Gekleurd door ervaringen, patronen en mensen waarmee je omgaat ontvouwt jouw waarheid zich van binnenuit naar buiten. Samen co creeren we een wereld waarin we bevestigd worden in onze overtuigingen. Om deze reden is iemands kijk op de dingen ook niet te niet te doen, het is het wereld beeld dat ook alleen maar waar kan zijn. Tenzij.. we leren te kijken als een kind en niet in te vullen met verwachtingen van vroeger. We trekken onze eigen waarheid aan, zeker zolang het nog “nuttig” is of er nog een emotie op zit.
Belemmerende overtuigingen hebben we allemaal, dat is niet erg en daar zal je nooit volledig vanaf komen. Het gaat erom, hoe je er mee omgaat. Een innerlijke criticus kan een grote leraar zijn en je helpen groeien naar meer zelfliefde, sturing in zelfstandig zijn, opgroeien, milder worden naar je omgeving of je laten weten dat je ook anders kunt denken over de dingen. De criticus in jou is niet leuk, maar als je het om weet te turnen naar liefde is het je grootste leraar.

Meditatie helpt je om die waarheid te observeren en emoties rondom de gedachten los te laten. Eckhart Tolle noemt dit het pijnlichaam. Hier zitten onze ervaringen en overtuigingen gehecht aan lichaamsdelen. Door het loskoppelen van de waarheid en aan wie jij echt bent: liefde, kun je jezelf vrij maken van die zaken die jou de vrijheid ontnemen.
De mindset is in wezen dan ook de plek om te beginnen met opschonen. To set your mind betekent focus in stilte, in het nu, op een bepaalt punt. Afleiding zal komen als je dit doet, je moet ineens naar de wc, krijgt jeuk, pijn in je heupen van het stilzitten, je begrijpt het.. het is afleiding vanuit je onderbewuste. Hoe dieper je duikt hoe dieper je lichaam gaat roepen naar voelen en ervaren wat er nu eigenlijk onder alles schuilt. Ze zijn allemaal opgeslagen in jouw pijnlichaam. De oefening is om te blijven zitten, juist als je dit niet wilt. Hoe langer je blijft zitten hoe sterker je mindset wordt.

Soms heb je geen zin, maar van in je comfort zone blijven wordt je geest helaas niet sterker. Zodra we iets doen dat niet leuks is, wil de gemiddelde mens verandering. Als je blijft observeren, bijvoorbeeld onder die veel te koude douche, dan ga je merken dat er iets verandert. Je transformeert. De kou wordt warm, ongaangenaam wordt ontspannen omdat je jezelf overgeeft. Zo is het ook met de geest, als het negatieve er mag zijn maakt het ruimte voor de onderliggende boodschap waarvanuit er compasie kan otnstaan. Alles wat er in jou gewoon mag zijn zal dan los gelaten kunnen worden. Je duwt niet langer weg, maar verwelkomt het zodat er geen dualiteit meer in je bestaat. Want ook een negatieve gedachte mag gehoord worden, soms zijn het juist die gedachten die je stil zetten en de waarheid gehoord kan worden. Want wie is nu eigenlijk de persoon die observeert? Dat ben jij, en zo zie je dat je gevoelens hèbt maar dat ze er zìjn.
In mijn eigen healing naar een gezonde mindset ging ik door enorme diepten heen. Sinds de Anorexia en Orthorexia vertwijfelde ik àlles wat mijn geest vertelde. Omdat dit gebeurde, kwam het grote cadeau: ik leerde in contact te komen met mijn lichaam. Om het contact te leggen met mijn lichaam mocht mijn geest even helemaal uit, en dat was precies wat er moest gebeuren om mijn lichaam te accepteren. Toch, kwam er een moment dat de geest weer opspeelde en me leerde dat niet alleen mijn gevoelens er mochten zijn, maar dat gedachten belangrijk zijn om positief te maken. Ik kies liefde, herhaalde ik keer op keer tegen mezelf. Wat zou liefde doen? Werd een mantra.

De mind is ontzettend belangrijk. Ze is het middel om terug te komen bij jezelf, te ervaren dat je op ieder moment kunt vertrouwen of kunt kiezen voor het negatieve. De mind is mèga sterk en kan je volledig onderuit halen, tenzij je leert die gedachten die je niet dienen te transformeren. Als jij je gedachten gelooft, worden ze je waarheid. En we hebben die waarheid te kiezen, dus waarom niet kiezen voor liefde en aanwezigheid?

Een postiieve mindset is werken aan zelfliefde, compassie voor jezelf en anderen en daarin het vertrouwen dat ieder mens op ieder moment doet wat hij of zij geleerd heeft of denkt dat goed is op dat moment. Met respect voor andermans waarheid kunnen we elkaar helpen ook anders te kijken naar de dingen. Soms geeft een gedachte nog zoveel stabiliteit aan iemand zijn of haar leven dat dit nog niet goed mogelijk is. Laat jouw waarheid flexibel worden door te observeren wat je gelooft als er zo’n gedachte op komt, hoe je erop reageert, wat je vermijd en liever helemaal niet toe laat. Open je ogen, kleur niet langer alles in wat je kent maar kijk ècht. Set your mind, kies liefde 😉
Embrace the unknown!

Ik wens je rust, stilte en vrijheid,
Jolinde