Skip to main content

Zaden voor je cyclus 

 

Een gezonde balans in je hormoonhuishouding, dat willen we allemaal. Wist je dat Planten en zaden jou kunnen helpen om de `verkeerde` Oestrogenen af te breken en balans te brengen tussen de verschillende hormonen? In dit artikel lees je hoe je dit doet. Seed cycling wordt door vrouwen ingezet bij verschillende soorten klachten die met een onbalans in hormonen te maken hebben. Zoals: onregelmatige menstruaties, PMS, PCOS, onvruchtbaarheid en overgangsklachten.

 

Balans in het vrouwelijke lichaam betekent dat er een balans is tussen Oestrogeen en Progesteron. Dit is nodig om je goed in je vel te voelen. Bij niet alle vrouwen is dit het geval. Misschien heb je wel eens gehoord over Oestrogeen dominantie, dit betekent dat er òf een Oestrogeen overschot is of een Oestrogeen tekort is ten opzichte van Progesteron. Dit kan zomaar ontstaan vanwege bijvoorbeeld verkeerde voeding of voeding met veel Fyto Oestrogenen waardoor het lichaam een beetje lui wordt in het zelf aanmaken van Oestrogenen. Bij vrouwen met Oestrogeen Dominantie is de Cyclus dan ook vaak verstoord waardoor kleine en grotere klachten kunnen ontstaan. Helaas zijn dit nog vaak klachten die we niet zo serieus nemen. Een erg lange cyclus met hevige bloedingen is meestal een teken van een Pitta verstoring en best belangrijk om serieus te nemen. Een juist heel korte Cyclus waarbij er veel vermoeidheid en onrust komt kijken kan een verstoring zijn van Vata in het lichaam. 

 

Progesteron is een belangrijk hormoon dat onder andere zorgt voor rust en herstel in het lichaam. Bij een tekort aan dit hormoon wordt het baarmoederslijmvlies minder goed opgebouwd om de eicel in te kunnen laten nestelen. De nesteling is belangrijk voor het kunnen behouden van zwangerschap en gaat daarmee een vervroegd afgebroken zwangerschap tegen. Belangrijk om hier te noemen is dat het stresshormoon Cortisol er bij vrouwen voor kan zorgen dat er te weinig Progesteron wordt aangemaakt. Het verlagen van Stress is heel erg belangrijk voor vrouwen die graag zwanger willen worden. Het Stresshormoon gaat wel eens op de receptoren van Progesteron zitten waardoor een zwangerschap maar niet lijkt te lukken. Met name de eerste drie maanden zijn belangrijk voor het innestelen van het eicelletje. Stress verlagen in de eerste fase is nodig en zorgt voor een goed opgebouwd baarmoederslijmvlies. 

 

Tijdens jouw cyclus zijn er vier verschillende fases. Tijdens iedere fase gebeurt er iets anders in je lichaam. Zo is er de eerste fase, de Folliculaire fase waarin er het stofje FSH wordt aangemaakt zodat de eicel begint te groeien. Dit is de fase dat er meer body nodig is in je voeding omdat het een opbouwende fase is voor je hormoonhuishouding. Dan volgt de Ovulatie fase, hierin zit de energiepiek. Hier wordt het eitje in het gele lichaam gekapselt om klaargemaakt te worden voor de bevruchting. Dit is een fase waarin je jezelf het mooiste voelt en het gevoel hebt de wereld aan te kunnen. Daarna volgt de Pre Menstruele fase die we ook de Luteale fase noemen. Dit is een afbouwende fase waarin er veel Progesteron en Oestrogeen wordt aangemaakt. Als de eicel niet bevrucht wordt vervolgt de cyclus met de Menstruatie. Daar worden er minder Hormonen aangemaakt en is het tijd voor rust en herstel voor een nieuwe cyclus. 

 

Sesamzaad, Zonnebloempitten, Pompoenpitten en Lijnzaden bevatten aminozuren en vetten die zorgen voor jouw Hormonale balans. We kunnen ze inzetten om de cyclus te balanceren. Het is belangrijk de zaadjes te weken alvorens je ze eet, en als je ze liever gemaald eet doe dit dan liever wel zelf vlak voor gebruik. Veel voedingsstoffen verdwijnen als de maalmachine er doorheen is gegaan. Neem een eetlepel per dag op lege maag of over je ontbijt heen. Eet de zaden niet rauw omdat planten een afweermechanisme hebben dat een ‘aanslag’ kan zijn op de darmen. Door weken of malen doe je dit mechanisme te niet en komen de werkzame stoffen naar boven.

 

Zaadjes voor je hormonen en je cyclus helpen de Hormonen een handje in de aanmaak maar ook zorgen ze ervoor dat overtollige Oestrogeen het lichaam gemakkelijker kan verlaten. 

 

In de eerste fase van je menstruatie is vooral oestrogeen van belang voor het rijpen van de eicellen en komt er ook een beetje testosteron vrij. Om de productie hiervan te ondersteunen eet je lijnzaden en pompoenpitten. Lijnzaden bevatten fyto-oestrogenen in de vorm van lignanen die het effect van oestrogeen kunnen nabootsen in het lichaam. Pompoenpitten zijn rijk aan zink wat van o.a. belang is bij de productie van testosteron.De pompoen en lijnzaad bevatten daarmee voedingsstoffen die voor de eerste fase van je cyclus nodig zijn en zorgen voor het naar buiten brengen van de overtollige Oestrogeen.Met het eten van lijnzaad en pompoenpitten wordt verondersteld dat je de aanmaak van oestrogeen en testosteron in de eerste helft van je cyclus ondersteunt. 

 

Het sesamzaad en de zonnebloempitten in de tweede helft van je cyclus, zijn gericht op het optimaal ondersteunen van de aanmaak van progesteron. In de tweede helft van je cyclus is Progesteron van groot belang voor de opbouw van het Baarmoederslijmvlies. Sesamzaad en Zonnebloempitten helpen Progesteron aan te maken tijdens de Menstruatie en geven daarmee ook meer rust en herstel aan het lichaam! In deze helft van je cyclus eet je er een eetlepel per dag van. Sesamzaden bevatten, net als lijnzaad, lignanen voor de oestrogeenproductie en zonnebloempitten zijn rijk aan vitamine E wat de progesteronproductie ondersteunt.

 

Sommige vrouwen ervaren al heel gauw meer balans in hun cyclus na het toepassen van Seed cycling. Denk daarbij aan een maand maar geef jezelf de tijd om jezelf en je cyclus te leren kennen. Je kunt de zaden op zichzelf eten, of over een lekker warme Havermout heen strooien. Houd je cyclus bij via een app op je telefoon zodat je inzichtelijk krijgt hoe je cyclus loopt en met de tijd verandert als je start met Seed Cycling. Laat je verwonderen!



Jolinde is Ayurvedisch Practitioner en Hormoonfactor therapeut in opleiding en heeft daarnaast haar eigen Yoga en Pilates studio. Dagelijks werkt ze met vrouwen die sterker in hun lichaam willen staan maar ook meer rust willen ervaren in hun dagelijks leven. Hormonen zijn daar eigenlijk altijd een groot onderdeel van, net als de Ayurvedische voeding een grote rol speelt bij het behouden van een goede cyclus. Heb je hier vragen over of kan Jolinde jou ook helpen bij klachten zoals PMS, endometriose, PCOS of vage hormoonklachten? Neem dan contact op of ga naar www.Joli-Vie.nl