Skip to main content

Herfst! Het is een prachtige, kleurrijke tijd waarin de natuur zich terug trekt. Na een Zomer vol expansie, warmte en droogte gaat de energie terug naar binnen. De natuur bouwt af, daalt en spoelt schoon.

In de Herfst willen we alsnog lekker buiten zijn en genieten van de natuur. Je kunt tijdens de start van het seizoen even extra ruimte maken voor lichtere voeding en activiteiten waarbij je buiten n beweging kunt zijn. De Herfst is en periode die net als de Zomer veel Kleur met zich mee brengt en waarbij je kunt reflecteren op de Zomertijd. Niet altijd is dit gemakkelijk, zeker omwille van kleine pijntjes of ontstekingen die kunnen komen kijken vanuit het Zomer seizoen. Herfst vraagt om ruimte maken, om ontgiften en loslaten. Zeker voor de Vata´s en Pitta’s onder ons kan de Herfst een uitdaging zijn, of voor mensen die moeite hebben met een periode die meer naar binnen keert.. Het is meer en meer de tijd van Yin.

Binnen Ayurveda zeggen we dat de Herfst de fase is van Vata, en daarmee het lucht en ether element. We leren onze interne dialoog, botweefsel en zenuwstelsel te balanceren. Met uitdagingen van water, regen, en ook de activiteit van de wind, ons denken en bewustzijn. Hoe je dit doet, met leuke en vooral liefdevolle rituelen, kun je gaan ervaren op het One day Retreat in november. Een Retreat om echt even stil te staan bij het nieuwe seizoen.

Binnen Ayurveda is er één uitgangspunt: Ayurveda zegt dat Agni, ons innerlijke (spijsverterings)vuur, de basis is van gezondheid. En waar dit niet helemaal lekker loopt kunnen er allerlei klachten ontstaan. In de Herfst geldt dit vooral op het gebied van ontstekingen, die dankzij de warme periode van de Zomer gereinigd willen worden en nu met meer regen omhoog kunnen komen. Geregeld wordt het innerlijke Vuur, het verteringsvuur in maag en darmgebied maar ook het verteren van gevoelens en emoties, onderdrukt omdat onze maatschappij veel druk kan leggen op wie je werkelijk bent. Je kunt heel gezond eten of veel bewegen, maar echt gezond voel je jezelf dan niet. Luisteren naar je innerlijke wereld is voor alle Dosha’s heel belangrijk. Door even een stapje terug te doen help je jouw lichaam op te ruimen en te herstellen. We versterken Agni door voeding, Yoga en kruiden.

Om goed en gezond door de seizoenen heen te bewegen, of eigenlijk mee te bewegen, kun je tijdens de grote seizoen veranderingen van ruimte in plannen om de transitie goed te laten verlopen. Zo laat je zwaarte los uit de Winter tijdens de Lente of overtollig vuur vanuit de Zomer die je liever niet mee neemt het Herfst seizoen in. Tijdens deze veranderingen van seizoenen gebeurt er heel veel in je lichaam, waardoor het goed is om rust en tijd in te bouwen voor jezelf. De one day Retreats zijn een uitnodiging om hier ruimte voor te maken.

Geef je lichaam de tijd en ruimte om de seizoenen af te bouwen en de nieuwe seizoenen te verwelkomen op het one day Retreat in de studio. Tijdens het One day Retreat staat Vata in de Herfst centraal. Hoe kunnen we het innerlijke vuur gezond houden en onszelf klaar maken voor de Herfst? Je ontvangt tips en tools om te werken met de seizoenen. Het is een fijne dag voor jezelf, waarin je jezelf even kunt onderdompelen in Ayurvedische Yoga en de Herfst volgens Ayurveda. Het is een dag waar je al je vragen kunt stellen, zal leren over voeding en kruiden, en momenten van rust op de Yogamat ervaart. 

De dagplanning is als volgt:

9.30 uur Welkom met thee en iets lekkers
10.00 uur Ayurveda in de Herfst learn and experience

13.00 uur Pauze met Ayurvedische Lunch

14.00 uur Middag programma met:

Restorative Yoga
Aromatherapie voor de Herfst

Pranayama en meditatie

17.00 uur Afsluiting


De bijdrage voor het retreat is €120. Het one day retreat vind plaats op 19 november. Je kunt je aanmelden via de website of stuur een mailtje naar info@Joli-vie.nl